Carpetada provisional

Arxiven la causa contra el govern de Colau pel soroll en els concerts del Fòrum

  • Un jutjat decreta el sobreseïment provisional del cas en què dos grups veïnals van denunciar Collboni, Martí i Escudé

  • El magistrat no veu proves que incriminin els regidors, mentre que els denunciants estudiaran que el cas es reprengui

undefined38719537 barcelona  02 06 2017 primavera sound  ambiente y publico en170603194150

undefined38719537 barcelona 02 06 2017 primavera sound ambiente y publico en170603194150 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La justícia no veu delicte en l’actuació de tres membres de l’equip de govern de l’alcadessa de Barcelona, Ada Colau, a qui dues entitats veïnals van responsabilitzar del soroll que veïns de l’entorn del Fòrum han de suportar amb freqüència durant els festivals que s’hi concentren. Les plataformes Stop Concerts i Moviment Diagonal Mar van presentar una denúncia el juny passat contra els tinents d’alcalde Jaume Collboni (PSC) i Jordi Martí (Barcelona en Comú) i el regidor del districte de Sant Martí, David Escudé (PSC). El Jutjat d’Instrucció número 29 de Barcelona arxiva ara la causa al·legant que no s’han acreditat els supòsits il·lícits atribuïts als regidors.

Les dues organitzacions veïnals acusaven els tres integrants de l’executiu municipal de cometre presumptes delictes de contaminació acústica per soroll i vibracions en nuclis habitats a causa de l’estrèpit dels concerts. La denúncia es va interposar quatre dies després que acabés el Primavera Sound. Les queixes pel volum alt de la música en els concerts van reflotar en l’última edició, després de dos anys en què el festival es va suspendre a causa de la pandèmia de la covid. Al seu torn, les protestes pel bullici nocturn que no deixa aclucar els ulls s’han articulat aquest estiu en diferents barris de Barcelona.

El jutge d’instrucció ha decidit aquesta setmana decretar el sobreseïment provisional a la causa oberta després d’ordenar que es practiquessin diligències d’investigació; entre les quals, va acordar requerir l’Ajuntament de Barcelona que documentés si les actuacions al Fòrum s’ajustaven als límits màxims de soroll. El magistrat conclou que, de tot l’examinat, «no resulta degudament justificada la perpetració del delicte», segons consta en la interlocutòria en què dona carpetada per ara al cas, que Collboni, Martí i Escudé no han arribat a figurar com a investigats. Per la seva banda, la fiscalia també havia sol·licitat l’arxiu provisional de les actuacions.

Al seu torn, els denunciants van sol·licitar al jutjat que dictés mesures cautelars. Entre altres demandes, Stop Concerts i el Moviment Diagonal Mar van reclamar que se suspenguessin els festivals programats al Fòrum mentre es dirimia la causa. El jutge va desestimar la petició.

Els denunciants no desistiran

Stop Concerts explica que encara no ha rebut notificació per la qual l’instructor arxiva les diligències. En tot cas, la plataforma apunta que estudiarà la fórmula per tractar que la causa es reprengui i continuar aportant informació al jutjat.

Notícies relacionades

Les entitats van exposar que acudien a la justícia després de sentir-se ignorades pel consistori davant les seves demandes per evitar que es reproduïssin les molèsties per soroll, botellons a hores intempestives i brutícia als carrers, habituals abans de la pandèmia quan els esdeveniments multitudinaris prenien el Fòrum. El malestar per l’acumulació d’espectacles de gran format a l’esplanada al final de la Diagonal aflora amb freqüència als barris limítrofs, com el Besòs i el Maresme i Diagonal Mar.

Durant la ‘rentrée’ del Primavera Sound estesa a dos caps de setmana, part del veïnat va criticar les aglomeracions en alguns carrers i a les boques del metro a l’hora d’entrada i de sortida dels concerts. En tot cas, la queixa principal va ser una vegada més la dificultat per agafar el son mentre la música s’allargava de matinada. En l’última ocasió, les queixes es van expandir fora dels límits de Barcelona. Hi va haver fins i tot veïns de Badalona i de localitats del Maresme que van assegurar que el ressò de la música de les actuacions del Primavera Sound va arribar fins a casa seva a altes hores de la nit. Els escenaris s’erigeixen a prop del mar, que pot exercir de pantalla que difongui el so a quilòmetres de distància.