Conflicte laboral

Vaga de neteja a Barcelona per les festes de la Mercè

  • UGT, el sindicat majoritari en les quatre empreses en què es divideix la contracta, acusa les companyies d’haver deixat d’abonar els increments salarials que havien de transferir a la plantilla tant el 2021 i 2022

Vaga de neteja a Barcelona per les festes de la Mercè

JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una convocatòria de vaga amenaça de deixar els carrers de Barcelona plens d’escombraries coincidint amb les festes de la Mercè. El sindicat UGT ha convocat una aturada indefinida en el servei de neteja viària i de retirada de residus entre el 21 i el 26 de setembre, cosa que engloba els quatre dies de la festa major de la capital catalana. El sindicat majoritari en les quatre empreses en què es divideix la contracta acusa les companyies d’haver deixat d’abonar els increments salarials que havien de transferir a la plantilla tant el 2021 i 2022. Al seu torn, retreu a l’Ajuntament de Barcelona de «mirar a un altre costat», segons recrimina el president de la Federació de Serveis Públics de l’UGT a Catalunya, Ramon Cebrián.

«Es va acordar un augment d’un 6% que hauríem d’haver cobrat el juliol del 2021 i un altre del 2,5% el 2022. Ha arribat el moment de pagar i cap de les quatre empreses ho ha fet», retreu Cebrián, que remarca que és «la primera vegada que no es compleix un acord laboral» en el servei de neteja de la ciutat. «És gravíssim. ¿Quina garantia tenim que el pròxim acord es complirà si l’últim s’ha incomplert?», es planteja el sindicalista.

Notícies relacionades

Barcelona va sortir a una vaga de neteja l’abril passat, per la congelació en què les taules salarials dels treballadors del servei es mantenen des del 2018. En aquella ocasió, un acord in extremis va evitar que es deixessin de retirar les escombraries dels carrers, cosa que no passa a Barcelona des del 1982.

La convocatòria de vaga s’estén de forma ininterrompuda des de les 21.00 hores del 21 de setembre fins a la mateixa hora del 26 de setembre. Cebrian admet que la vaga es prepara ara enmig de la Mercè perquè les queixes dels treballadors tinguin més repercussió. «És evident que es fa per això, però també per la falta de respecte envers la plantilla i els acords».