On Catalunya

Front litoral

Queixes a Badalona: els veïns exigeixen descontaminar ja la platja de la Mora

Gairebé 40 anys després del cessament de l’activitat industrial a la zona, els veïns reclamen la regeneració del passeig marítim. També reclamen la urbanització que se’ls va prometre quan van adquirir les seves vivendes

Queixes a Badalona: els veïns exigeixen descontaminar ja la platja de la Mora

Jordi Otix

3
Es llegeix en minuts

La platja de la Mora de Badalona continua contaminada. Conseqüència de la industrialització dels anys 80 del litoral badaloní, aquesta platja continua tenint la contaminació de metalls pesants gairebé 40 anys després. Fa anys que aquesta platja, situada entre el port de Badalona i el ‘nou’ barri de la Mora, està sotmesa a una contaminació dels terrenys, cosa que implica un problema de salut pública per a les persones. Amb la venda, fa 35 anys, dels terrenys de l’antiga Cros a la Corporació Metropolitana, es va iniciar un projecte d’urbanització de la zona de la Mora, que actualment es troba compost pel port de Badalona i la zona residencial del barri que té el mateix nom.

L’exploració dels terrenys fa ja tres anys per una empresa especialitzada va revelar que els terrenys de la zona presentaven concentracions d’elements químics cancerígens que suposaven un problema de salut pública per a les persones, com arsènic, seleni i crom. L’ajuntament assegura que continua treballant en la descontaminació d’aquests solars, però insisteixen que els treballs de regeneració d’algunes zones, com és el cas concret de la platja de la Mora, depenen del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. «El cost de descontaminació de tots els terrenys és molt elevat i el ministeri no ha donat mai resposta per invertir-hi. Des de l’ajuntament, hem anat descontaminant els solars, però aquest procés es va fent de manera molt lenta i progressiva», explica la regidora de Medi Ambient i Benestar Animal de l’Ajuntament de Badalona, Rosa Trenado.

Problemàtica veïnal

Els veïns de la zona reclamen una resposta municipal i a les autoritats pertinents, ja que quan es va posar a la venda la promoció de les vivendes noves del barri, als compradors se’ls va prometre un lloc idíl·lic, un «petit paradís» situat en primera línia de platja i, ara, el passeig marítim i la platja, es troben tancats des de fa ja mes de cinc anys per la contaminació. Montse Martínez, portaveu de l’associació de veïns de la Mora, lamenta la situació i explica que els veïns han de mirar el mar a través d’una reixa. «A causa d’unes pluges torrencials el 2017, el col·lector de Llevant es va trencar i amb les obres de reparació es va crear un espigó que va acabar amb la platja i el passeig marítim que hi havia fins al moment. Amb el moviment de terres que va suposar la reparació del col·lector, l’arsènic i altres elements contaminants van quedar a la vista i van haver de tancar la platja perquè les persones no hi passessin perquè era altament contaminant», explica.

Ara, uns quants anys després, encara continuen tenint les tanques de separació entre la costa i el passeig marítim del barri per la contaminació dels terrenys. Els veïns insisteixen en la problemàtica i els riscos que els suposa viure en una zona contaminada per metalls pesants i reclamen que la solució arribi com més aviat millor.A més, a causa dels temporals, la contaminació de la zona continua augmentant i les barreres que van posar en el seu moment ja estan deteriorades, cosa que suposa també un risc per als veïns.

El 2020, l’ajuntament va habilitar una petita zona de bany situada a la part nord del barri de la Mora, anomenada la platja de la Marina, una petita cala on actualment sí que està permès el bany i és una zona lliure de riscos, però els veïns reclamen la descontaminació de tot el front litoral i la rehabilitació dels espais que se’ls van prometre quan van adquirir les vivendes.

Notícies relacionades

Actualment, el barri de la Mora continua en desenvolupament, amb diversos edificis acabats d’inaugurar i d’altres en procés de construcció. Amb la mateixa publicitat amb què es va iniciar el procés d’urbanització de la zona, els compradors continuen atrets per aquest petit paradís a la costa badalonina i els veïns continuen esperançats que la «descontaminació arribi aviat» i puguin tornar a disfrutar de la platja i el passeig marítim tal com se’ls va prometre.

Un projecte a llarg termini

L’ajuntament assegura que té un pressupost d’1,5 milions d’euros, d’aquí al final de la legislatura, per a la descontaminació dels solars municipals contaminats, però tot i així, expliquen fonts municipals, no n’hi ha prou per poder eliminar els elements contaminants de tota la zona i poder acabar amb el projecte d’urbanització del barri. «El passeig marítim és competència del ministeri i estem insistint perquè és un problema de salut pública. Per això la urgència d’agilitar els processos de descontaminació de la zona», afegeix Trenado.

Temes:

Platges