Mesures contra la contaminació acústica

Les terrasses d’Enric Granados tancaran una hora abans: a les 23.00 h de diumenge a dijous i a les 00.00 h divendres i dissabte

  • La mesura no es podrà aplicar, pel cap baix, fins a finals d’agost per qüestions de procediment, explica Eloi Badia

Les terrasses d’Enric Granados tancaran una hora abans: a les 23.00 h de diumenge a dijous i a les 00.00 h divendres i dissabte

Jordi Cotrina

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dimarts que les terrasses del carrer d’Enric Granados, una de les vies amb més taules a la ciutat, hauran de tancar d’ara endavant una hora abans. De dijous a diumenge, hauran de acabar l’activitat a les 23.00 h i divendres i dissabte, a mitjanit. Aquesta és la mesura principal contra la contaminació acústica que el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha anunciat al presentar el primer dels plans del consistori contra el soroll,mitjançant una compareixença juntament amb el regidor de l’Eixample, Pau González.

Tanmateix, aquest canvi d’horari, que ha de minimitzar les molèsties que tenen els veïns del carrer, no és una cosa que podran disfrutar immediatament, perquè la mesura no es pot activar a curt termini i tot apunta que no entrarà en vigor abans que acabi l’agost.

Setmanes

Després que li preguntessin pel calendari d’aplicació de la mesura, Badia ha explicat que, per complir el procediment administratiu necessari, no es pot dictaminar d’avui per demà un canvi com aquest. El regidor calcula que les «notificacions definitives» del canvi d’horari s’enviaran a finals d’agost, i ha afegit: «Per mi, quatre setmanes continua sent a curt termini».

Gonzàlez ha parlat d’una altra mesura que ha de limitar el soroll a Enric Granados, tot i que no suposa una novetat, perquè ja havia estat anunciada. L’ajuntament retirarà una part de les taules que hi ha al carrer al no consolidar-hi les ampliacions de terrasses que es van tolerar arran dels efectes de la pandèmia. Són les terrasses Covid que es van permetre perquè el sector de la restauració aixequés el cap després de l’efecte econòmicament devastador del tancament per la crisi sanitària.

«Hem començat a enviar les notificacions, però no puc donar una data concreta de quan es retiraran», ha dit el regidor de l’Eixample, que ha ofert dades: a Enric Granados hi ha 115 llicències i 81 són ordinàries. Les altres 34 seran anul·lades. «Alguns bars tenen només terrasses ordinàries, d’altres només extraordinàries i d’altres de les dues classes».

Gonzàlez ha precisat que a la resta de l’Eixample les terrasses continuaran podent tancar com fins ara, i ha remarcat que el desequilibri és manifest a Enric Granados, on un 60% dels locals de planta baixa tenen terrassa, quan al conjunt del districte el percentatge és d’un 8%. Com a mesura a llarg termini, ha citat el pla d’usos, que segons el projecte actual vol assegurar que a l’Eixample, on hi ha 3.000 bars, no n’hi pugui haver més de 3.500.

Plans anunciats

El govern d’Ada Colau es va comprometre a preparar actuacions concretes per resoldre el problema, després de constatar que està present a diverses zones de Barcelona. L’ajuntament va col·locar sonòmetres en 14 punts i els mesuraments van revelar que el soroll supera els límits permesos, cosa que converteix els espais en zones acústicamente tensionadas en horari nocturn (ZATHN).

Badia ha recordat que ja a Sant Martí, que allotja el Triangle Golf (el consistori l’anomena ‘Triangle Lúdic’), ja es va avançar el tancament d’alguns establiments.

Cotxes i terrasses

Notícies relacionades

El regidor, com ha fet ja altres vegades, ha insistit que la principal font del soroll és el trànsit, però és una visió que no casa de cap manera amb les denúncies dels veïns, que afirmen que són els ‘botellons’, les terrasses i, fins i tot, les festes que tenen permís de l’ajuntament el que impedeix dormir.

Badia també ha argumentat que Enric Granados és el punt més problemàtic del soroll a Barcelona, però no perquè sigui on n’hi ha més –els mesuraments demostren que en altres llocs és més elevat i, fins i tot, molt més–, sinó perquè a la zona hi viu molta gent.