Conveni sobre vivenda

ICO i ICF prestaran 140 milions a cooperatives per fer 1.000 pisos a Barcelona en 10 anys

  • L’Institut de Crèdit Oficial i l’Institut Català de Finances aportaran la suma al 50%, i l’Ajuntament de Barcelona cedirà temporalment el sòl, que continuarà sent sempre públic

ICO i ICF prestaran 140 milions a cooperatives per fer 1.000 pisos a Barcelona en 10 anys

JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El govern d’Ada Colau ha arribat a un acord amb l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) i amb l’Institut Català de Finances (ICF) perquè obrin una línia de crèdit de 140 milions entre les dues entitats. La suma es dedicarà a obres de rehabilitació i construcció de vivenda social en format de lloguer i covivenda en sòl municipal i seran promogudes per entitats sense ànim de lucre: fundacions i cooperatives, que són les que rebran els préstecs. El problema de la vivenda a la ciutat és evident, i la tendència és que hi hagi cada vegada més demanda de lloguer i que els preus siguin més cars.

El conveni ha sigut firmat i anunciat aquest dijous a l’Ajuntament de Barcelona, i la previsió és que amb els 140 milions es construeixin i es rehabilitin 1.000 vivendes en un període màxim de 10 anys a la capital catalana.

99 anys de cessió

Segons l’acord, un 60% dels pisos es destinaran a lloguer assequible, un preu mitjà entre el de mercat i el de vivenda social, i el 40% restant, a covivenda. En el primer cas, una entitat sense ànim de lucre promou les vivendes i les ofereix de lloguer a un preu que està en un punt mitjà entre el de mercat i el social. En concret, a 7,5 euros el metre quadrat. La idea és que aquesta promotora no hi guanyi diners, i que no en perdi.

La covivenda preveu que un grup de persones s’uneixi per afrontar des de la seva planificació una promoció determinada en què residirà. Igual com en l’altre cas, els inquilins afrontaran un lloguer de 7,5 euros per metre quadrat. En les dues fórmules, els veïns potencials hauran de complir certes condicions: no tenir una vivenda i estar inscrits en el registre de sol·licitants de vivenda protegida.

En els dos casos, el sòl mai arribarà a privatitzar-se, com passava en el passat, quan l’obra pública de les administracions de tot Espanya era generalment de venda i perdia la protecció passat un període. En aquests casos, la cessió de l’ús del sòl és per 99 anys. Passat aquell període, el consistori haurà de decidir si recupera la gestió de les vivendes o en prorroga la cessió.

Sòl i finançament

Les 1.000 vivendes passaran a engrossir el parc públic municipal, en un creixement considerable des que Colau va arribar al govern, però encara molt lluny d’arribar a les xifres que es consideren necessàries. De fet, al ritme actual falten dècades perquè aquests números siguin significatius en el doble sentit en què s’espera que ho siguin: proveint de vivenda pública les famílies que no en tenen i influint amb la seva oferta el sector privat perquè els preus baixin.

A l’iniciar-se l’acte de presentació de l’acord, l’alcaldessa ha recordat que Barcelona en Comú es va trobar un 1% de vivenda pública. Resultat de la política abans esmentada, de la qual van participar les administracions de tots els signes polítics, que no van apostar per conservar a la llarga la vivenda que construïen amb recursos públics. Colau ha remarcat que els obstacles perquè l’objectiu avanci solen ser el sòl i el finançament, que el conveni garanteix per a les entitats. «És un pas de gegant amb què obrim camí», ha dit sobre el conveni.

Devolució en 30 anys

Colau ha presentat el pacte juntament amb Rosario Casero, directora general de Negocis de l’ICO, i Jordi Òliva, conseller delegat de l’ICF. La fórmula suposa una mostra de col·laboració publicoprivada. Segons les condicions que s’han conegut avui, el finançament cobrirà el 100% dels projectes, amb un màxim per al 2022 de 120.000 euros per vivenda. Les entitats podran tornar el préstec en un període de fins a 30 anys. Les condicions (euríbor +2%) es poden consultar en detall a vivienda.social@ico.es.

Òliva ha agraït a l’ICO un acord previ que permet que l’ICF rebi fons per afrontar la línia de crèdit. Casero ha explicat que el procediment administratiu de la cessió de sòl de l’ajuntament comporta la solvència de les entitats que assumiran l’empresa de fer les vivendes.

Conveni ESAL

Notícies relacionades

Casero es referia al conveni ESAL, en què participen l’Associació de Gestors de Vivenda Social, la Federació de Cooperatives de Vivenda HABICOOP, la Xarxa d’Economia Social i Solidària, i la Coordinadora de Fundacions de Vivenda Social COHABITAC.

El conveni preveu la cessió gratuïta per part de l’ajuntament de sòl i edificis municipals per rehabilitar en dret de superfície a 99 anys (és a dir, ús durant aquell temps abans que torni a estar a disposició del consistori) i atorga subvencions municipals (entre el 7% i el 15% del cost de construcció o rehabilitacions) a promotors socials, cooperatives en cessió d’ús i fundacions, per a la construcció o rehabilitació de vivenda en règim de lloguer i de covivenda.