La fiscalia en demanava 5 anys

Tres anys i mig de presó a un jove per un atac homòfob al metro de Barcelona

El jutjat absol l’altre noi jutjat al considerar que no va participar en l’agressió

Tres anys i mig de presó a un jove per un atac homòfob al metro de Barcelona

DIEGO MARTOS

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutjat penal número 20 de Barcelona ha condemnat a tres anys i mig de presó a un jove per l’agressió homòfoba a un altre noi al metro de la ciutat el gener del 2019. El jutjat el condemna per un delicte de lesions greus amb l’agreujant de discriminació per raó d’orientació sexual i li prohibeix comunicar-se o aproximar-se a menys de 1.000 metres de la víctima durant quatre anys i mig, i l’absol dels delictes d’intent de robatori amb violència i contra la integritat moral. Els altres dos encausats en van quedar absolts, un d’ells el mateix dia del judici quan les acusacions van retirar els càrrecs contra ell.

A més, l’haurà d’indemnitzar amb 11.430 euros per les lesions, seqüeles i danys morals. S’enfrontava a cinc anys de presó. Els altres dos encausats en van quedar absolts, un d’ells el mateix dia del judici quan les acusacions van retirar els càrrecs contra ell.

Segons considera provat la sentència, cap a les 6 del matí del 12 de gener de 2019 la víctima va accedir a un dels vagons de la Línia 1 del metro a l’estació de Rocafort en direcció a Fondo per anar a treballar.

Dos menors

Dins del vagó hi havia els tres jutjats acompanyats de dos de menors d’edat, d’origen llatinoamericà, que tornaven d’una discoteca de l’Hospitalet de Llobregat i anaven cap a Sant Adrià i Badalona, on vivien.

La víctima portava una samarreta amb un os i el text en anglès: «Alimenta’m i digue’m que soc guapo». Quan els acusats i els menors van veure la samarreta es van aixecar i es van acostar al seient de la víctima. Un dels menors, que ja va ser jutjat i va acceptar els fets i delictes a canvi de 22 mesos de llibertat vigilada, es va asseure just al costat de la víctima, que es va sentir incòmoda i es va canviar de seient, però el menor va tornar a asseure’s al seu costat i s’hi va recolzar. Quan la víctima li va recriminar aquesta actitud, el menor es va aixecar i li va cridar: «Aixeca’t, d’home a home. ¿O què passa, que no ets un home? Posa’t dempeus, ‘maricon’. ¿Què passa, que ets un marieta?». Els tres acusats majors d’edat es reien de la situació i animaven el menor.

«Sí, soc ‘maricon’, i tu ets burro»

El jove es va reafirmar en la seva orientació sexual i li va contestar: «Sí, soc maricon, i tu ets burro». A partir d’allà, l’agressivitat del menor va créixer i va pretendre violentar-lo i desafiar-lo perquè es barallessin. Arribat a aquest punt, la víctima va dir: «Pega’m, si vols. M’aixecaré, però per avisar a seguretat». Quan el menor va intentar abalançar-se contra la víctima, aquesta es va dirigir a l’intèrfon del vagó i va contactar amb la conductora del comboi, cosa que va provocar que els agressors paressin. La víctima va baixar a la parada d’Urquinaona per buscar la Línia 4, pensant que els agressors seguien al vagó. Però aquests també van baixar i van seguir la víctima per l’andana tapant-se amb caputxes.

Notícies relacionades

A l’arribar a les escales de l’andana al vestíbul, el menor va córrer cap a la víctima per l’esquena i li va donar un fort cop de puny al coll que el va fer caure a terra. El menor i un dels acusats van aprofitar la situació per donar puntades de peu i cops de puny a tot el cos de la víctima, especialment a la cara. Els altres dos acusats, conclou la sentència, o van passar de llarg o van intentar parar l’agressió. Quan van arribar els vigilants de seguretat, van parar d’agredir-lo.

A conseqüència de l’atac, la víctima va patir diverses ferides i lesions a la cara i ansietat posttraumàtica, i va requerir baixa laboral, punts de sutura, medicació i psicoteràpia durant dos mesos.

Temes:

Homofòbia Metro