A Ciutat Vella

Tres anys de presó per a sis narcos que gestionaven narcopisos ocupats a Barcelona

L’organització delictiva de 13 membres va estar en marxa, com a mínim, entre els mesos de febrer i octubre del 2018, segons la fiscalia

2
Es llegeix en minuts

Un grup de 13 persones ha acceptat entre dos anys (set dels processats) i tres de presó (sis més) per a cada un per formar part d’una xarxa violenta que gestionava diversos narcopisos ocupats al barri barceloní de Ciutat Vella, en els quals distribuïen cocaïna, crac, heroïna, MDMA (èxtasi), haixix o marihuana, entre altres drogues. En el judici, que s’ha desenvolupat aquest dilluns a l’Audiència de Barcelona, els acusats han acceptat els fets i han pactat les penes amb la fiscalia per resoldre aquest cas, que és una peça separada d’un cas encara més gran que jutja la totalitat de l’entramat criminal a què pertanyien els processats, amb més de 30 implicats.

La xarxa de narcos va estar en marxa, com a mínim, entre els mesos de febrer i octubre del 2018, segons exposa la fiscalia en el seu escrit provisional. L’organització comptava amb tres nivells jeràrquics: els treballadors, que s’encarregaven que els pisos fossin operatius les 24 hores el dia; els responsables de pisos, que controlaven els treballadors i la droga; i els caps, que gestionaven els immobles ocupats, resolien conflictes i recaptaven els guanys.

El grup també comptava amb un col·lectiu de subministradors, segueix la fiscalia, que eren «fonamentals» per aconseguir la droga, cuinar-la i portar-la als punts de venda o els narcopisos perquè fos consumida. L’organització criminal, indica el ministeri públic, gestionava dos tipus de narcopisos: en uns, únicament venien la droga que els clients havien de consumir fora; mentre que, en d’altres, el consum de les substàncies s’havia de fer obligatòriament dins dels immobles. Els caps, detalla la Fiscalia, mantenien contacte continu amb la resta dels membres del col·lectiu i, quan parlaven per telèfon, utilitzaven sobrenoms per no ser reconeguts i eufemismes per referir-se a la droga.

Operació dels Mossos

Notícies relacionades

L’escrit de la Fiscalia posa com a exemple que, per referir-se a la cocaïna, deien paraules com «blanca» o «coca-cola»; al crac s’hi referien com a «dur», «‘tronchi’» o «‘cronchi’»; i, a l’heroïna, «marró», «cervesa», «cafè» o «torrada». Els Mossos d’Esquadra van desmantellar el grup criminal el 24 d’octubre del 2018, en una operació amb entrades i registres simultanis a cinc immobles ocupats de Ciutat Vella. En aquests registres, detalla la fiscalia en el seu escrit provisional, els agents van decomissar, entre altres materials, bosses amb diverses drogues, xeringues sense utilitzar per al consum d’heroïna, rellotges de luxe, multitud de telèfons mòbils, diners en metàl·lic i una pistola de munició real.

La fiscalia conclou que els tretze acusats, tot i que tenien assignades funcions de diferents rangs dins de l’organització, són igualment responsables de tots els delictes que els atribueix perquè, segons argumenta, tots estaven coordinats per a l’objectiu final de lucrar-se amb aquestes activitats de narcotràfic. Per això, en un inici, demanava per a tots ells set anys de presó i 10.000 euros de multa per un delicte contra la salut pública i una altra de pertinença a un grup criminal, a més d’un any i mig addicional per a un d’ells, per tinença d’armes prohibides.