On Catalunya

Conflicte al litoral

Barcelona retalla la revetlla de Sant Joan a tots els xiringuitos de platja

Els operadors hauran de tancar a les 3.30 h, no podran tenir discjòquei i els clients hauran d’estar asseguts, mentre la celebració es viurà massivament altre cop a la sorra

A1-149504543.jpg

A1-149504543.jpg / JORDI OTIX (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Fa anys que les platges són l’epicentre de les celebracions de la revetlla de Sant Joan a Barcelona. Però aquest any viuran una situació una mica rocambolesca, ja que els espontanis que vagin al litoral podran ballar, brindar i divertir-se lliurement, mentre que els 14 xiringuitos que hi poden operar tindran restriccions respecte a altres anys. Per començar, hauran de cessar l’activitat a les 3.30 hores, però tampoc podran tenir discjòqueis ni música en directe, i els clients només podran estar asseguts a les taules, sense ballar ni consumir drets. Aquestes noves normes han sigut rebudes amb fortes crítiques pels afectats, que tradicionalment podien fer només aquesta festa en tota la temporada, amb una alta facturació.

El col·lectiu opina que les disposicions municipals semblen més fetes per a temps de pandèmia que per al moment actual. Per començar, en lloc de ser convocats a una reunió per planificar una celebració que el 2019 va portar 60.000 persones a les platges (el 2021, a mig gas, 25.000), han rebut un correu electrònic amb les noves regles del joc.

Així, l’àrea de Parcs i Jardins, responsable del litoral barceloní, emfatitza en el comunicat que excepcionalment amplia l’horari (sobre una jornada normal) fins a les 3.30 hores (a les 4.00 h haurà d’estar tot recollit i tancat). Però aquesta oferta és insuficient per als empresaris, que rememoren que durant dues dècades les revetlles s’han allargat molt més en aquests bars de platja. Fonts tècniques del Gremi de Restauració de Barcelona, que representa diversos operadors, recorden que l’horari era sempre d’una hora i mitja més que el previst per a aquest 2022, a més del marge de mitja hora per recollir.

El president de l’Associació de Xiringuitos de Barcelona, Israel Flores, no deixa d’estar sorprès per la missiva. «Fa vint anys que estic amb xiringuitos a Barcelona i era l’única data de tot l’any que ens deixaven organitzar festes fins a les 5.00 hores amb equips de música, i per descomptat la gent podia ballar aquella nit». L’empresari afegeix que deixaran de contractar els habituals reforços per a aquesta data i lamenta no haver rebut explicacions per a aquest canvi inesperat.

Era habitual que aquella nit es permetés comptar amb discjòquei, amb barres supletòries (dins de la tarima de la terrassa) i llibertat de moviments. Tot això ha passat a estar prohibit aquest any. El director de la patronal, Roger Pallarols, lamenta que l’ajuntament pretengui «consolidar restriccions que va imposar en pandèmia» quan la restauració i l’oci funcionen amb normalitat des de l’abril. Es queixa que no «s’intentin canalitzar les ganes de diversió dels barcelonins cap a espais reglats».

«Limitar l’oferta de serveis legals no farà més que multiplicar la venda ambulant il·legal», remarca, convençut que amputar l’oferta dels xiringuitos no evitarà l’habitual afluència massiva cap al litoral. És previsible que la situació dels xiringuitos contrasti amb les festes sobre la sorra, on any rere any joves i no tan joves celebren Sant Joan fins a altes hores. Amb l’element afegit que els lavabos públics que acompanyen aquests muntatges es tancaran abans.

Per al gremi és un nou cas d’«impediments i traves a l’activitat econòmica». I una polèmica que arriba després d’un complicat inici de temporada d’aquests espais, ja que les presumptes irregularitats i les condicions del concurs per a les concessions van retardar l’obertura en cinc trams de la platja. De fet, un va quedar desert i de la resta encara queda algun operador pendent d’aixecar la persiana en els pròxims dies, excepte renúncies d’última hora.

Restriccions i il·luminació

Les normes enviades als establiments també al·ludeixen que les taules mantinguin les distàncies de seguretat, i amb vaixella reutilitzable. Els que surtin del recinte del xiringuito utilitzaran vasos amb sistema de dipòsit, devolució i retorn (un euro).

En matèria de diversió, concreten que «no es permetran discjòqueis, ni actuacions de grups musicals en directe, ni espectacles a l’interior de la terrassa ni a les passarel·les del voltant». També rebutgen terminantment amplificadors de música i de barbacoes portàtils.

Notícies relacionades

L’ajuntament els anuncia també que instal·larà lavabos químics per reforçar els dels xiringuitos, que a les 3.30 h ja no funcionaran. Com sempre, hi haurà un dispositiu especial de Guàrdia Urbana i Mossos, i les tasques de neteja després de la multitudinària revetlla començaran a les sis del matí, perquè els banyistes puguin arribar poques hores després a disfrutar del litoral.

Des de fa uns dies s’està instal·lant il·luminació de reforç al passeig Marítim per millorar la seguretat a les platges, no només de cara a Sant Joan, sinó per a la resta de la temporada, confirma l’Ajuntament de Barcelona.