Barcelonejant

Així és la xurreria de Barcelona que s’ha fet viral a TikTok

Aquests xurros estan més buscats que l’amiga especial de Piqué. És el nou lloc de pelegrinatge tiktoker: Churrería J. Alpuente; @xurrebcn, a les redes. D’aquí en surten vídeos amb més de 10 milions de visualitzacions

A1-149173926.JPG

A1-149173926.JPG / Ferran Nadeu (EPC)

6
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Els tiktokers peregrinen a aquesta xurreria de Glòries amb més ànsia que Boris Johnson camí d’una festa. Aquests xurros estan més buscats que l’amiga especial de Piqué. D’aquí en surten vídeos amb més de 10 milions de visualitzacions.

@xurrebcn, s’ha rebatejat a TikTok. Acumula 11,5 milions de ‘likes’, més de 270.000 seguidors. Un dels seus ‘hashtag’, #xurreriajalpuente, ja va pels 111,4 milions de visualitzacions. Les seves vendes, assegura el xurrer tiktoker, han augmentat un 20%-30%. «Cada dos o tres hores apareix algú que em coneix per TikTok». 

@xurrebcn Mi trabajo semanal , los jueves , freir , llenar i limpiar …#xurreriajalpuente #barcelona ♬ She Share Story (for Vlog) - 山口夕依

És a la cantonada de Castillejos amb Ribes. S’ha convertit en la xurreria més viral de TikTok. Churrería J. Alpuente. La J. és de Juan. Encara l’anomenen ‘Juanito’ al barri. «Imagina’t: un tio de 1,80 i 105 quilos», riu ell. «Tots em coneixen de petit», els justifica amb carinyo. És xurrer de segona generació. Té 43 anys, xerrameca de veí de tota la vida i humor de monologista. «Tenir bon humor és essencial per fer xurros», assegura. Ho diu algú que es lleva cada dia a les quatre menys deu de la matinada. Menys els dimarts, que fa festa i se’n va a tiktokejar per allà amb la seva colla d’‘influencers’. Però això dona per a un altre article. 

Moda tiktokera 

Es va ficar a TikTok per pur avorriment pandèmic. Eren els temps de l’apocalipsi de paper higiènic. El confinament dur. I un dia va veure un tiktoker de l’Índia: «Feia els xips que faig jo de rodes en un foc supercutre –recorda–. Els llançava i creixien». I va pensar: «Això ho puc fer jo». Es va gravar fent les seves rodetes i, ¡boom!, el vídeo ja va pels 10,9 milions de visualitzacions. «Espectacular», parpelleja encara sense acabar de creure-s’ho. A hores d’ara, l’etiqueten xurrers de tot el món

@xurrebcn Las ruedas , a los niños les encanta i a mi también #xurreriajalpuente #aperitivo #barcelona #artesanos #churreriajalpuente ♬ sonido original - ElxurreroBcn

És l’última moda tiktokera: els #churros en format ‘hashtag’ tenen 1.400 milions de visualitzacions només a TikTok. La gent pregunta com aconsegueixen ànsia de fan. Es queden hipnotitzats veient fregir el-que-sigui a la pantalla. Xurros, xuixos, cotnes, patates. Són els nous ‘hits’ de les xarxes. Fins i tot s’ha fet viral un vídeo en el qual el Juan explica què fa abans d’obrir la xurreria (5,2 M). ¿El que més agrada? «Que interactuïs amb els usuaris –apunta– i que els expliquis una mica de la teva vida íntima: la meva dona, la meva filla, el meu pare».  

@xurrebcn Todo tiene que estar completamente listo antes de abrir , pero es mas complicado de lo que parece , hacer el calculo de lo que vas a vender …#xurrebcn #barcelona #xurreriajalpuente #improvisar ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

«El Papa», amb majúscules, aquí és Juan Alpuente. «L’original», diu el fill. «Ha fet xurros com per arribar fins al Japó si els poses en línia recta». Complirà 81 anys. Se’n va passar 50 a l’antiga xurreria, era a 500 metres d’aquí. En la nova és una estrella de TikTok. ¿Que es posa en un vídeo a fer xurros i a prendre un orujo? 2,8 milions de visualitzacions. ¿Que fregeix patates? Més d’1 milió. ¿Que intenta fer uns xurros? 825.000. Ell és més de bunyols, justifica en persona el seu xurro desconstruït. Somriu sense donar-se importància i es posa a fregir patates sense fer comptes al mòbil. 

@xurrebcn Visita , rápida … menudo chaval está echo …#xurrebcn #barcelona #xurreriajalpuente #mipadre ♬ original sound - Dạo chơi cùng Bin

Tot el que surt a TikTok és «100% verídic», promet el Juan-fill. Sí, li pregunten diàriament si la xocolata calenta és calenta i si el granissat és fred. «¿Té xurros?», li deia una noia ahir mateix davant la vitrina dels xurros. ¿Els avantatges de tenir una xurreria viral? Que es pot enviar els ‘haters’ literalment a la porra. «Que està ben bona –puntualitza el Juan– i fregida en oli d’oliva». 

@xurrebcn Aceite , bien cuidado , dura i se puede usar sin problemas #xurrebcn #xurreriajalpuente #barcelona ♬ She Share Story (for Vlog) - 山口夕依

Aquest és el seu objectiu: «Defensar la cultura de la xurreria», diu. «Hi ha molts mites –assenteix–. Sobretot dels olis que s’utilitzen». Ell ha ensenyat a TikTok cada racó del seu establiment amb més detall que un famós fent sortir la seva casa a l’‘¡Hola!’. Respon les preguntes dels seguidors com si estigués connectat al polígraf del ‘Sálvame’. Ensenya l’oli que utilitza, com pela patates i patates, com fa els xurros, la xocolata, els xuixos. «Per això em llevo a les quatre del matí –detalla–. Ho faig tot artesanal». Ull, que les seves patates són més addictives que les pipes. 

 «Els hi tira pols», fa broma una clienta de tota la vida amb el tallat encara fumejant. «La Rosa –et presenta el Juan– ha sigut testimoni de la pèrdua de cabells del xurrer». ¿Que què té el Juanito? «¿No ho veus?», respon ella. «Aquest bla-bla-bla». «És gent de barri. L’estimem molt i el volem a prop». Ho diu perquè el traslladaran ben aviat a 500 metres.

@xurrebcn Patatas chips 100 x 100 artesano #barcelona #xurreriajalpuente #xurrebcn #curiosidades ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Han vingut a veure’l fins i tot d’Hondures. «Imagina’t –sospira el xurrer–. Que diguin: ‘El primer que vull és menjar xurros de la xurreria’». Aquí tant et trobes tiktokers corrents que youtubers famosos i fins i tot l’alcaldessa: Ada Colau surt en un vídeo comprant les patates més famoses de TikTok. 

Si hi passes cap a les set del matí, estarà prenent-se el seu xuixo matutí el Rafa, potser ja fent un dels seus vídeos amb «cara d’impressionat», la seva marca a les xarxes. És @ElRafadeTikTok (3,3 milions de ‘likes’). «A mi cada dia em paren unes 15 persones pel carrer», es presenta somrient. «Es fan fotos i tot». 

La setmana passada es va fer un tatuatge al braç amb els seus típics ulls com plats i dos dels seus gats: Tik i Tok. En té dos més a casa, diu: «Insta i Gram». Rafa Vilalta, 53 anys, riu més que parla. A TikTok sol ensenyar llocs secrets de Barcelona com a mil·lennista, quan no està fent algun gag amb el Juan. El seu últim vídeo viral va ser una mariscada per 9,80 euros. En total, puja cinc vídeos al dia. ¿Que si veu la seva família? «Sí, em veuen –riu–, perquè em fan videotrucades». 

@elrafadetiktok Comiendo …. Con @ByPep @ElxurreroBcn y @VicenteJH #Menu #Mariscada #Marisco #Restaurante #Barcelona ♬ sonido original - Rafa Vilalta Rueda

El Rafa fins i tot es deixa caure per un tercer compte viral: el de @rustem6646 (16,8 milions de ‘likes’). És l’encarregat del Súper Pim Pam (Girona, 181), una altra destinació obligada de pelegrinatge tiktoker. «¡Volem sortir en els teus vídeos!», supliquen els adolescents entre patates fregides i Fresquitos. Els seus gags estan basats en fets reals, protagonitzats per clients del súper de veritat. Humor amb pòsit de denúncia.

Notícies relacionades

La ruta tiktotera de Barcelona es completa a La Plaça de Montgat, el bar de la @xiquetamontgat (12,9 milions de ‘likes’). Ella s’ha fet viral servint còctels dels 80 capaços de fer cantar l’emèrit davant Hisenda. Fins i tot Paquita Salas s’ha passat del Larios al Torombolo i la resta dels seus ‘hits’ en got de tub. Té projectes a punt de caure. 

¿El secret de l’èxit? «Ser constant –contesta el Juan–. L’única vegada que Rafa va deixar de publicar és quan va tenir un ictus. I tot i així va publicar al llit». Va ser fa un any. «Em vaig despertar i tenia 3.000 comentaris», afegeix el Rafa emocionat. «La part bona de TikTok –assegura– és que he conegut molta gent que mereix la pena».