Barcelonejant

@xiquetamontgat: la cambrera viral de TikTok

  • Ja la parodien fins i tot els ‘influencers’. Els seus vídeos han tingut més de 21 milions de visualitzacions en els últims 7 dies

  • Aquesta cambrera de Montgat s’ha fet viral servint a les xarxes còctels dels 80 capaços de fer cantar Rajoy a la comissió Kitchen

@xiquetamontgat: la cambrera viral de TikTok
5
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

«Torombolo». És la nova paraula de moda a TikTok. Així es deia un còctel dels 80 que els adolescents ara repliquen en massa en pla mem. L’ha ressuscitat en vas de tub una cambrera d’uns trenta anys de Montgat. El bevia «Juan, el Torombolo –relata a les xarxes–, així anomenaven un client del bar dels meus avis». Ja és una eminència de les paròdies. Era de preveure que el vídeo ho petés fort: porta vodka com per llimar de cop totes les asprors de Casado i Ayuso. 

@xiquetamontgatEl ‘Torombolo’, un còctel dels 80 / ##coctel ##años80 ##bar ##storytelling ##sabiasque♬ so original – Esther Martínez

@xiquetamontgat, es diu a les xarxes. S’ha fet viral servint còctels dels vuitanta capaços de tombar d’un xarrup Pocholo. «Em bec això –apunten els milers de comentaris a peu de copa– i torno a casa parlant rus». Diries que amb una copa cantaria fins i tot Rajoy a la comissió Kitchen.

Acumula 5,7 milions de ‘m’agrada’ només a TikTok. Més de 21 milions de visualitzacions en els últims set dies. Ja li envien regals, li contacten marques, té hordes d’imitadors. Hi ha qui ha peregrinat al seu bar de Montgat només per fer-se una foto amb ella. «Fa com pànic», riu Esther. «No m’ho crec».

Esther Martínez, aquest és el seu nom real. Té 39 anys i un sentit de l’humor al nivell de l’alcohol de les seves copes. «Sí, per això soc aquí. Si no, no podria –esbufega. Ara no tinc tant ‘hater’, però quan vaig començar amb TikTok era horrible».  

Fa confiança exprés. Després de veure-la servir tantes copes carregades, al conèixer-la en persona et venen ganes de dir-li amb devoció etílica «ets lah mevah millord armigahz». L’acabaràs abraçant amb intensitat de nit de copes després de provar el Torombolo de Juan. No és dolent, no, però quina desil·lusió: ni bevent-te la copa sencera te’n vas a casa parlant rus. 

@xiquetamontgatManuel prenia un «Cristal» / ##coctelcristal ##coctel ##vodka ##licor43 ##combinado ##años80 ##storytelling ##sabiasque♬ so original – Esther Martínez

Primera pregunta inevitable: ¿guanya prou diners per finançar tot l’alcohol que vessa en els vídeos? «Segurament no», riu ella. En realitat és especialista en cafè. En pren de mitjana cinc al dia. És la quarta generació d’hotelers de la família. El seu besavi ja estava rere una barra fa gairebé 100 anys. Ara porten La Plaça de Montgat ella i la seva mare. Al bar familiar encara tenen una màquina per treure els pinyols de les olives i omplir-les amb anxoves a mà. 

Fa poc més d’un any que va obrir el compte de TikTok. Uns clients del bar les anomenen «les xiquetes». I així es va quedar a les xarxes: @xiquetamontgat. El segon vídeo que va penjar va tenir de cop 10.000 visualitzacions. Llavors parlava de cuina, va seguir amb curiositats del cafè. «Quan vaig arribar als 10.000 seguidors, vaig pensar: ‘Posa-t’hi seriosament’». A partir de 10.000 és quan comencen a pagar a TikTok. Va començar a fer un directe i a publicar tres vídeos diaris. 

I se li va ocórrer fer servir història de barra. Van arribar a TikTok els combinats dels 80: barreges en vas de tub amb què al·lucinar mandonguilles com es feia abans. Va ressuscitar el torombolo (vodka amb suc de pinya), el lumumba (brandi i batut de xocolata), el cristal (vodka amb Licor 43), el tornavís (vodka amb taronja), l’orgasme (licor de préssec i llimona). Efectiviwonder: «Són còctels dels 80 –resumeix un comentari de les xarxes–, dels 80 dies de ressaca que et deixen». L’Esther s’encongeix d’espatlles: «En els 80 carregaven les copes», justifica la seva màniga ampla. La seva intenció, assegura, no és promocionar aquests lingotassos XXL. «Per això no me’ls bec –afegeix–. Jo ho faig en l'aspecte informatiu». Ja hi ha combinats ‘tiktokers’ amb 2,9 milions de visualitzacions.  

@xiquetamontgatUn «Espanya», un còctel amb què començaven les noies / ##coctel ##años80 ##storytelling♬ so original – Esther Martínez

«El primer vídeo que es va disparar va ser el Vaca Verde –recorda l’Esther–. Va venir un client a dinar un diumenge i després del tallat em demana un vas de menta amb gel. L’hi porto i quan estic a la barra una altra vegada: ‘Perdona, nena, ¿em pots portar un altre vas de llet amb gel?’. I veig que s’ho barreja, el tio». I així ho va explicar a TikTok.

@xiquetamontgatUn «vaca verda» , un combinat que va passar a la història / ##combinado ##coctel ##bebidaalcoolica ##historia ##storytime ##sabiasque♬ so original – Esther Martínez

L’Esther prepara els vídeos amb historietes dels seus avis, el seu oncle, la seva mare. «Gairebé tot» –diu– està basat en fets reals. Els seguidors ja li pregunten amb ànsies de fan on són els personatges de què parla: Juan, el Torombolo; Mercedes, la del lumumba; Manuel, el del Cristal.

@xiquetamontgat¿ On són el Juan, la Mercedes i el Manuel ? ##torombolo ##lumumba ##cristal ##coctel ##vodka ##licor43 ##brandy ##coñac ##años70 ##años80 ##storytelling ##sabiasque♬ so original – Esther Martínez

La parodien influencers, com Juanmasaurus. «Fa 10 dies no tenia ni 80.000 seguidors a TikTok». La setmana passada va saltar als 100.000. Ja supera els 190.000 més els 24.000 d’Instagram. Fa temps que hi ha pelegrinatge tiktoker al seu bar de Montgat. «Cada dia algú cau», apunta l’Esther. La volen conèixer els amics de la seva filla adolescent. «Hi ha clients que venen aquí i diuen: ‘El meu fill ha al·lucinat quan li he dit que et conec’».   

@juanmasauruspf és que em pixo amb aquesta senyora us ho juro♬ so original – Juanmasaurus

Ja la reconeixen a l’anar a sopar per Barcelona. «¡Ets la noia de TikTok!». La primera vegada es va posar vermella. «És que jo soc una persona normal –s’encongeix d’espatlles–. Una cambrera que fa el cafè». Fins i tot l’han assaltat en una xocolateria. «Un cambrer em va dir que era superfan meu. Em va tractar de vostè –riu-, és el que em va matar». 

«Estic al·lucinada», insisteix. «Jo això no m’ho esperava per a res». I ara, ¿què? «No ho sé –respon–. És un món totalment desconegut per a mi». A ella li agradaria dedicar-se «a comunicar», confessa. A part d’hotelera, l’Esther és periodista. «He trobat la manera de comunicar a través d’un canal que no m’esperava». 

Notícies relacionades

Ironies de TikTok, la barra on grava els seus vídeos etílics serveix sobretot cafès i esmorzars. Tanca a les cinc de la tarda. Però a aquestes altures virals, l’Esther s’està plantejant servir les copes vintage que descobreix a les xarxes. «Sí, clar –assenteix–, alguna cosa s’haurà de fer».  

¿Que què fa amb els còctels que prepara? És la pregunta amb què la bombardegen a TikTok. Normalment ni els prova. Els tira directament pel desaigüe, va revelar aquesta setmana a les xarxes. «Així que els peixos al riu –conclouen ara els seus seguidors– beuen i beuen i tornen a beure per la seva culpa». 

Temes:

Barcelonejant