Reordenació de l’activitat

L’Eixample perdrà més de 170 ‘terrasses covid’ a les seves sis zones més saturades

  • Rebutja les 144 peticions de continuïtat de llicències extraordinàries, que s’afegeixen a una trentena que hi han renunciat

L’Eixample perdrà més de 170 ‘terrasses covid’ a les seves sis zones més saturades

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

 El districte de l’Eixample ha radiografiat punts calents on el volum que ocupen les terrasses de la restauració i les presumptes queixes veïnals qüestionaven la continuïtat de les autoritzades excepcionalment durant la pandèmia, tant si eren noves llicències com ampliacions. Com a resultat de l’examen, l’Ajuntament de Barcelona no les renovarà a sis zones «especialment saturades»: el carrer del Parlament (Sant Antoni), l’avinguda de Gaudí, la rambla de Catalunya, el passeig de Sant Joan, l’eix Enric Granados – Aribau i part de Muntaner. Ja ha denegat les 144 ampliacions que sumava tot aquest àmbit, i 30 més havien desistit de demanar la continuïtat.

El regidor del districte, Pau González, ha explicat aquest divendres que «acabada» la situació d’«excepcionalitat» que va propiciar totes aquestes autoritzacions per salvar l’activitat econòmica i els llocs de treball de la restauració, ha arribat el moment de «posar en solfa» l’espai públic. L’Eixample concentra un 30% de la restauració de Barcelona, amb un total de 3.500 terrasses, així que la mesura pretén garantir l’equilibri d’usos entre negoci i descans veïnal, ha defensat.

Ocupació i soroll

Basant-se en els seus informes tècnics (densitat, ocupació de l’espai, queixes, etc.) i en la mateixa ordenança de terrasses, modificada recentment per poder «consolidar» una part de les llicències elaborades pel districte, juntament amb l’ordenança de terrasses, les dades «justifiquen» les denegacions, ha insistit. De les més 170 llicències atorgades durant aquest període de pandèmia als sis punts de suposada saturació, 144 s’havien intentat mantenir. Però totes s’han rebutjat i algunes ja s’han desmantellat.

No suposa la desaparició de terrasses senceres, sinó sobretot la seva reducció. «La immensa majoria eren ampliacions de locals que ja tenien una terrassa», ha afirmat el regidor, i les altres 30 ja no ho han sol·licitat. En conjunt, a tota la ciutat han desaparegut ja 350 ‘terrasses covid’, tant les que van aflorar sobre voreres com les que ho van fer en calçades, en aquest últim cas, si es tracta de zones de gran concentració de taules i cadires a l’espai públic.

Notícies relacionades

González ha assegurat que la reordenació serà àgil. Abans de l’estiu es declararan les zones de saturació i el procés es completarà abans que acabi l’any, quan les ampliacions que sí que estan consolidades en altres punts del districte hauran hagut de canviar els blocs de formigó (barreres New Jersey) pels nous models homologats que s’estan començant a desplegar. El regidor ha admès la possibilitat que algun negoci recorri la decisió, per la qual cosa no ha volgut concretar dates.

D’altra banda, l’ajuntament treballa en el seu pla contra la contaminació acústica en 11 zones acústicament tensionades, però la primera que abordarà serà Enric Granados. En els pròxims dies hi haurà una primera sessió de treball amb veïns i restauradors per valorar mesures que s’acabaran concretant en un pla específic per a la zona, que podria suposar la reducció horària de terrasses, un reforç de la neteja o la priorització d’ajudes a la rehabilitació d’alguns immobles per millorar l’aïllament. El Gremi de Restauració ja va anunciar fa uns dies que no acceptarà la retallada horària pactada amb el consistori fa quatre anys.