‘Phishing’

‘Hackers’ estafen 350.000 euros a l’Institut d’Informàtica de Barcelona

‘Hackers’ estafen 350.000 euros a l’Institut d’Informàtica de Barcelona
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Institut Municipal d’Informàtica de Barcelona (IMI), gestionat per l’ajuntament, ha patit una estafa per ‘phishing’ de 349.497 euros que va suposar la suplantació de la identitat d’una empresa contractada per l’IMI.

Segons ha informat ‘La Vanguardia’, el resultat va ser que es van transferir a un tercer diversos pagaments que s’havien de fer a l’empresa suplantada –Sistemas Informáticos Abiertos (SIA)– durant els mesos de novembre i desembre del 2021.

Les fonts citades han explicat que el cas es va descobrir a principis de febrer, quan l’IMI va rebre un correu del departament administratiu de l’empresa proveïdora comunicant-li que des de finals de novembre no havien rebut cap pagament de l’IMI.

Després de fer-se les comprovacions, «ja que l’empresa va comunicar que no havia sol·licitat cap canvi de compte corrent», es va contrastar amb l’empresa que el certificat era fals i que l’IMI havia sigut víctima d’una estafa mitjançant ‘phising’.

Canvi en el compte corrent

Així, «algú havia suplantat la identitat de l’empresa SIA» per demanar un canvi de compte corrent que no pertany a aquesta empresa perquè es fessin les transferències corresponents als pagaments pels serveis que havia prestat aquesta empresa.

L’ajuntament va denunciar els fets davant els Mossos d’Esquadra i també es va posar en contacte amb l’entitat financera on s’havien realitzat els pagaments al tercer que havia suplantat la identitat «per si es podien recuperar les transferències realitzades, però ja no va ser possible perquè s’havien retirat del compte».

Per això, ara s’ha de reconèixer el crèdit a l’empresa suplantada, que no va rebre els pagaments que hauria d’haver rebut a finals del 2021, i el consistori ha aprovat en el ple d’aquest divendres el pagament de 349.497 euros a favor d’aquesta empresa per regularitzar les despeses.

Notícies relacionades

Davant aquesta situació, l’IMI va revisar i va reforçar el protocol per canvi de compte bancari d’entitats proveïdores i actualment es fa segons una nova instrucció que «ha permès fer cinc canvis sense incidències», han detallat les mateixes fonts.

Aquesta nova instrucció incorpora tràmits i passos previs que complementen el certificat de titularitat bancària firmat i segellat pel banc amb el número de compte corrent que ja es requeria per poder fer el canvi.