Regulació

Ciutat Vella vetarà supermercats de més de 400 m2 i forns amb menjar per emportar

  • El districte suspèn llicències per afegir la limitació al pla d’usos ja en vigor des del 2018

Ciutat Vella vetarà supermercats de més de 400 m<sub><sup>2</sup></sub> i forns amb menjar per emportar

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El districte de Ciutat Vella ha anunciat aquest divendres que ha suspès la concessió de llicències d’activitat de supermercats i superserveis de més de 399 metres quadrats, forns amb obrador, botigues de conveniència i oficines de canvi de monedes per un període previst de quatre mesos, fins que la limitació quedi oficialitzada. En aquest període, el consistori ha de preparar un afegit al pla d’usos vigent des del 2018.

Perquè s’ha comprovat que és necessari afegir a aquest pla una limitació que afecti els comerços citats. El districte ha detectat que hi havia disfuncions que la regulació actual no frenava i que suposaven una competència negativa per al comerç de proximitat. La Rambla queda fora d’aquesta mesura, com va quedar fora del pla d’usos del 2018, al disposar del seu propi pla d’usos.

Pizzeries i ‘take away’

El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha afirmat que la mesura respon a la voluntat de defensar aquest comerç, i com a exemple cita la proliferació de forns que no complien la funció tradicional, sinó que servien com a centre d’elaboració de menjar per emportar o com a pizzeries.

El pla d’usos del 2018, que ja limita l’obertura de supermercats d’entre 150 i 399 metres quadrats en zones saturades, es va elaborar precisament per garantir la mixtura comercial, i l’evidència és que en alguns aspectes no ho aconseguia. Rabassa ha precisat que des del 2018 s’han obert a Ciutat Vella una dotzena de supermercats de més de 400 metres quadrats, i per tant, era procedent actuar per evitar-hi més excessos.

Recolzament condicionat del PSC

En quatre mesos, el pla d’usos estarà actualitzat i es coneixeran les condicions definitives que queden establertes. La iniciativa l’han presentat en una compareixença davant els mitjans de comunicació Rabassa i Montserrat Ballarín, regidora de Comerç.

Notícies relacionades

«Han aparegut fenòmens nous, han proliferat molt les oficines de canvi. S’ha d’actualitzar el pla d’usos, que en altres aspectes, com els culturals, és molt restrictiu», ha explicat Ballarín, donant a entendre que en alguns casos la revisió es farà per reduir les limitacions, i no només ampliar-les.

La regidora ha precisat que el PSC «s’ha afegit» a la regulació amb la condició que es concreti en quatre mesos per no prolongar la suspensió en un moment de recuperació de l’economia. Una precisió una mica curiosa, més pròpia d’un grup que recolza puntualment el govern municipal que del seu soci oficial des del 2019.