Iniciativa inèdita

El CaixaForum celebrarà amb la instal·lació d’un bosc vertical el seu 20è aniversari

  • La instal·lació, més de 500 metres quadrats de verd, acollirà 15 arbres i ocuparà la paret del palau de la Metal·lúrgia

  • L’obra estarà completada al desembre, té un pressupost d’un milió i està plantejada com una connexió amb Montjuïc

El CaixaForum celebrarà amb la instal·lació d’un bosc vertical el seu 20è aniversari

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Barcelona sumarà al seu patrimoni d’elements verds una paret que avui no és precisament la més bonica de la capital catalana. El CaixaForum ha anunciat aquest dilluns que, si els terminis previstos es compleixen, comptarà a partir de desembre amb un bosc vertical, un projecte inèdit, que estarà situat al costat de l’entrada del complex, a l’avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia.El bosc serà a la paret del palau de la Metal·lúrgia, on hi havia el restaurant La Pérgola. Tindrà una superfície de 535 metres quadrats en què es repartiran i 22.000 plantes que conviuran amb 15 arbres de grans dimensions en suspensió. Quaranta espècies vegetals autòctones o adaptades al clima, entre les quals figuraran el mateix arbratge, plantes arbustives, enfiladisses i penjants, formaran el conjunt, amb un pes de quatre tones, pes que no recaurà en la paret perquè l’estructura autoportant és d’acer galvanitzat sobre llana de roca.

L’obra estarà coordinada per l’empresa de jardineria vertical i cobertes verdes Babilon amb la col·laboració d’Arquitectura i Paisatge, Vidal i Solanes Arquitectes i Most Eginyers.

El consum d’aigua serà reduït perquè s’utilitzarà un sistema de recollida d’aigües pluvials i aprofitament de l’aigua de reg. Hi haurà 13 dipòsits per acumular aigua que cobriran 15 dies de reg, set en els mesos més secs. L’arbratge serà en jardineres d’una alçària d’1,7 metres i una longitud d’entre 1,6 i dos metres.

«Un regal a la ciutat»

En la presentació del projecte, que té un pressupost que ronda el milió d’euros, hi han participat la directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán; el director de serveis, recintes i infraestructures de Fira de Barcelona, Marc Serra, i la tinenta d’alcalde d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz.

Durán ha explicat que el bosc vertical «és un regal a Barcelona» amb motiu del 20è aniversari del CaixaForum, i ha precisat que la vegetació que serà instal·lada a la paret ja està creixent en hivernacles perquè al desembre pugui vestir l’entrada de l’equipament cultural.

La directora general també ha relatat que encara falta determinar quines són exactament les espècies d’arbre triades perquè estiguin ubicades al bosc vertical.

Escultures

La instal·lació comptarà amb una part escultòrica, composta per obres que reproduiran les arrels dels arbres, ja que les reals no es podran veure.

La iniciativa està plantejada com un nexe d’unió entre la ciutat, la trama urbana i el verd de Montjuïc que és a uns metres, travessant el carrer. Tot i que no hi ha precedents de boscos verticals, ha dit Duran, sí que n’hi ha de jardins verticals. Un es troba al CaixaForum Madrid. Un altre es pot veure al CosmoCaixa.

 L’exposició de 1929

Durán ha explicat que amb el projecte de recuperar d’alguna manera «l’esperit de l’Exposició Internacional de 1929», amb què Barcelona es va bolcar a convertir Montjuïc en una zona principal de la ciutat.

Notícies relacionades

La iniciativa també comptarà amb una faceta educativa. Mitjançant un codi QR, els espectadors podran conèixer aspectes de la relació entre la història vegetal i la humana: moviments migratoris, sentiment de pertinença. També hi haurà gràfics i vídeos que oferiran informació sobre el bosc vertical.

Serra i Sanz han elogiat el projecte que promou el CaixaForum. La tinenta d’alcalde ha celebrat que la iniciativa contribueixi a remar en l’objectiu de renaturalitzar Barcelona i ha esmentat el programa pel qual el consistori invertirà dos milions d’euros a recolzar la realització d’entre 30 i 35 parets mitgeres verdes en un període de 12 a 15 mesos.

Temes:

CaixaForum