Barcelonejant

Fracassa l’operació Biden a Barcelona

  • Falta un any per a les eleccions municipals i Junts encara no té clar qui optarà a l’alcaldia. Qui faci el pas davant de Colau sabrà que les enquestes no deixen al podi els postconvergents: Argimon, Calvo, Mascarell...

Fracassa l’operació Biden a Barcelona
3
Es llegeix en minuts

Xavier Trias ja ha dit no i els que van batejar el seu possible retorn com l’operació Biden ja donen per avortada la missió. Alguns ja ho van intentar abans que Elsa Artadi decidís abandonar la política i d’altres van veure una nova oportunitat al quedar vacant la plaça de candidat per Junts a l’alcaldia, però no hi ha cap possibilitat. «Jo estic jubilat i ajudaré en tot el que em demanin, però cal pensar en un candidat per a un projecte de ciutat per als pròxims 10 o 15 anys», em confirma Xavier Trias. L’exalcalde, que està en plena forma, tindrà 76 anys quan se celebrin les eleccions municipals el maig del 2023, dos menys dels que tenia Joe Biden quan va accedir a la presidència dels EUA.

No obstant, al marge de l’edat, Trias creu que el primer que han de fer a Junts és aclarir-se. «Si no s’uneixen els de Junts, Centrem, PDECat... Xocarem contra un mur». Per Trias, una bona opció seria la de Jordi Martí i Gabis. Martí va ser la mà dreta de l’exalcalde durant el seu mandat, té una llarga experiència en l’ajuntament i està ben vist pel partit, però és molt desconegut a nivell popular. A Martí me’l va presentar Josep Maldonado a l’Ajuntament de Barcelona el dia que van atorgar la medalla de la ciutat a la família del tristament desaparegut Manel. Aquest veterà polític de Convergència ja em va apuntar llavors que se sentiria parlar d’ell.

Abans, les primàries

A tot això, caldrà celebrar unes primàries. Això sí, no seran abans del congrés de Junts del 4 de juny. Més embolic i més noms. Estan en llista d’espera Neus Munté, Ferran Mascarell i el coordinador del grup municipal de Junts a l’ajuntament, Joan Rodríguez, però cap d’ells té un suport majoritari. S’ha estudiat també l’opció de l’actual president del Port de Barcelona i exconseller, Damià Calvet. «Ara estic centrat en el port, en altres funcions dins del partit i, a més, no vaig néixer a Barcelona», m’argumentava Calvet després d’assistir a l’‘afterwork’ en el qual dijous va participar el fundador i CEO de Casa Ametller, Josep Ametller. Joan Clos era de Mollet del Vallès i podia haver sigut alcalde de Barcelona després de Maragall i abans que Hereu.

Hi ha dos noms amb més recolzaments i amb el vistiplau de molts membres del partit. D’una banda hi ha l’actual conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Alguns ja el veuen com el nou Trias. Argimon reuneix algunes de les qualitats que no tenen molts dels polítics actuals. Té carrera de Medicina i ha demostrat que és un bon gestor. A més, és un home educat, preparat i bon comunicador. El nom és sobre la taula, però després de consultar diverses fonts, encara no hi ha hagut cap proposta.

La llista no s’acaba aquí perquè està, i ben posicionada, Pilar Calvo. La periodista, com Argimon, no ve de la política i també és una bona comunicadora. Calvo és a Madrid des que el partit l’hi va demanar i, al costat de Miriam Nogueras, està realitzant una bona feina. No obstant, alguns pensen que seria la persona que s’adaptaria al lloc d’Artadi amb més facilitat.

Més cartes en la baralla

Finalment, com que són pocs, no es descarta que Jaume Alonso-Cuevillas, avalat per Laura Borràs, també s’animi a presentar-s’hi. Això sí, algunes veus del partit pensen que Cuevillas hauria de tancar la seva faceta pública i treballar de portes endins...

No he esmentat el nom del conseller d’Economia, Jaume Giró, perquè totes les fonts consultades afirmen que no tindria sentit cremar el conseller quan està encaminat a reptes superiors.

Notícies relacionades

En fi, que, com diu Xavier Trias, «el que han de fer primer els de Junts és aclarir-se». Per cert, que l’operació Biden també se la podrien apropiar els d’ERC. Ja hi ha qui apunta que Ernest Maragall, que al gener en complirà 80, es presentarà amb l’actual delegada del Govern a Madrid i exconsellera de Justícia, Ester Capella. Així, Maragall seria el Biden català i Capella, la Kamala Harris.

Total, que les eleccions municipals se celebraran el 28 de maig del 2023. Falta poc més d’un any i, en lloc d’aclarir dubtes, cada dia tot està més embolicat. L’únic que està clar és que aquesta vegada no s’hi presentarà Manuel Valls. Ja veurem qui decidirà aquesta vegada l’alcalde o alcaldessa...