Reforma esperada

El parc de l’Espanya Industrial es posarà al dia el 2023

La seva remodelació va ser el projecte més votat a tot Barcelona en la campanya de Pressupostos Participatius

Una escultura d’un drac, al parc de l’Espanya Industrial.

Una escultura d’un drac, al parc de l’Espanya Industrial. / MÒNICA TUDELA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El parc de l’Espanya Industrial encarrila per fi la seva renovació, després d’un procés intens de participació per trobar el disseny més funcional i atractiu per als veïns del districte de Sants-Montjuïc. L’espai, als peus de l’Estació de Sants, sumava molts anys de desgast, malgrat ser un petit pulmó i punt de trobada als barris de Sants i Hostafrancs. Ara, després del consens veïnal sobre els últims detalls de la seva reforma, afronta els últims tràmits de cara a l’inici de les obres la primavera del 2023, amb un pressupost d’1,1 milions d’euros.

L’interès afegit d’aquesta intervenció és que la proposta de remodelació de l’Espanya Industrial va ser el projecte més votat no només d’entre totes les iniciatives proposades per la ciutadania per a aquest districte en la campanya de Pressupostos Participatius, sinó també en el conjunt de Barcelona, amb un total de 3.351 vots.

L’ajuntament assegura que en les últimes setmanes ha continuat treballant amb el grup promotor del projecte, el veïnat de la zona i usuaris del parc en la concreció dels últims detalls. En aquest disseny inicial, ara «validat pel veïnat», s’han tingut en compte la convivència dels diferents usos i col·lectius que utilitzen i viuen el parc. Usos esportius, usos lúdics i d’esbarjo, des dels més petits fins als més grans, així com l’àrea de gossos, fins ara infrautilitzada, que s’ha reformulat amb la col·laboració d’entitats de propietaris d’aquests animals, segons ha informat el consistori aquest dimarts.

Més esport i zona verda

La mateixa font assegura que la proposta reordena tots aquests usos i que es concentren tots els esportius en l’àmbit central del parc. A més de l’actual pista de bàsquet, es crearà una nova «pista multifuncional que permeti la pràctica de diversos esports», es millorarà la zona de petanca i es ressituarà i millorarà la zona de taules de ping-pong. Fins i tot s’ha recollit la proposta de grups de joves de crear un espai de cal·listènia.

La transformació suposarà 5.800 metres quadrats de zona verda millorada amb plantes arbustives que «complementaran el bosc mediterrani que ja hi ha». També s’incrementarà i es millorarà la zona infantil, que dona a les façanes del carrer de Muntadas, que en total està constituïda per 820 metres quadrats.

Especialment destacable és la zona d’esbarjo de gossos, ja que es ressituarà i s’ampliarà, i passarà a estar al costat de les grades, de manera que «la vegetació actuï com a separador de la resta d’àmbits del parc i contribueixi a esmorteir el soroll», remarca l’ajuntament.

Notícies relacionades

En aquest sentit, també es preveu la millora dels elements de seguretat i tancament als accessos del parc per evitar el vandalisme, la millora general de tot l’enllumenat del parc per fer-lo més segur i la reparació dels molts desperfectes de les grades. Sense oblidar la instal·lació de lavabos públics per afavorir el civisme.

En total, la inversió prevista és d’1,1 milions d’euros i ara s’obre el tràmit per a la redacció del projecte executiu i la posterior licitació de les obres. La previsió és que els treballs es posin en marxa la primavera del 2023. En una segona fase, posterior a la proposta pactada ara amb el veïnat i els usuaris, es podrà abordar la renaturalització del llac, han avançat.