Barcelonejant

Un alcaldable parlador i dos candidats silenciosos

El batec de la ciutat va concentrar els endoscopis entre la Casa del Llibre el Cercle d’Economia i la Sala Parès. Presentació de llibres amb polítics de fulla perenne i accions solidàries per protegir els més febles.

Un alcaldable parlador i dos candidats silenciosos

Joan Vehils

3
Es llegeix en minuts

La primera fila de la sala d’actes de la Casa del Llibre semblava més la d’un míting electoral que la de la presentació d’un llibre. Va ser aquest dimarts i allà hi havia el president Artur Mas, al costat de Núria de Gispert, Àngels Chacón, Antoni Balmon, Jaume Collboni, Germà Gordó, Andreu Mas-Collell o el vicepresident del Barça, Antonio Escudero. A prop d’ells, Gerard Esteva, Santi Fisas, Javier Melero, Gerard Guiu o la mare i marit del protagonista. O sigui, de l’expolític Santi Vila, que ha escrit el llibre ‘Vida plena, vida bona’ i que va parlar sense pèls a la llengua.

Va dir que troba a faltar la política i no ho dissimula. Intueixo que pagaria per ser candidat a l’alcaldia de Barcelona, però no pot fer el pas fins que la justícia el declari innocent sobre el conflicte amb Aragó de la seva etapa de conseller de Cultura. Va explicar també el seu retrobament amb Puigdemont a Waterloo: És a l’exili perquè en el seu dia conduïa un vehicle que li venia massa gran». Va ser molt crític amb la manera de procedir del president, però es va declarar amic seu. Va mostrar compassió per Jordi Pujol i va ser carinyós amb Artur Mas. Per cert, es va produir una freda salutació entre Mas i Andreu Mas-Collell, que De Gispert no va reconèixer. Entre la mascareta i els molts quilos que ha perdut l’exconseller d’Economia, l’expresidenta del Parlament va preguntar a l’orella a Mas si realment era ell.

La sala estava al màxim i no n’hi havia per a menys perquè Santi Vila reuneix molts col·lectius. Ell mateix es va declarar polític, empresari, cristià, gai, del Barça, de Figueres, de Barcelona, català i espanyol. Ara només queda veure si arriba a temps per encapçalar una candidatura. Si això passa, veurem si continua parlant amb tanta contundència i intel·ligència o es torna més polític.

¡Ahh! No hi va poder assistir Mercedes Milá, per covid, que havia de presentar l’acte, però la va suplir amb nota el periodista Màrius Carol i el filòsof Gregorio Luri, que també va captivar la sala.

Eleccions al Cercle d’Economia

No hi ha marxa enrere i el Cercle d’Economia celebrarà les seves primeres eleccions després de 64 anys d’existència. Seran al juliol i hi haurà dos candidats. L’empresària i emprenedora Rosa Cañadas i l’exbanquer Jaume Guardiola. Es va intentar una candidatura de consens, s’han vist els dos, s’han reunit els expresidents i res de res. No hi ha acord i no n’hi haurà i els 1.200 socis del Cercle elegiran democràticament el seu nou president.

De moment silenci però seran unes eleccions al més pur estil polític. Amb debats, cares a cares i tot el que comporta una campanya electoral. De fet, tant Cañadas com Guardiola, hi ha qui apunta que podria sorgir un tercer, ja estan treballant i confeccionant els seus propis equips. Mentrestant, Javier Faus, l’actual president, que ja té en el seu currículum haver organitzat una de les millors Jornades de la història Cercle, es mantindrà neutral i s’ha proposat organitzar unes eleccions modèliques. Doncs això, que també al Cercle, com tot a Catalunya, hi haurà dos bàndols. Que sigui per bé.  

Més que una exposició

Dimecres, a la Sala Parés, la galeria amb més història de Catalunya del carrer de Petritxol, es va celebrar una de les presentacions més emotives de la setmana. Vaig arribar caminant després d’endinsar-me per les caduques galeries Maldà. La meva primera sorpresa va ser trobar-me amb una sala atapeïda. Ho vaig entendre aviat. Mentre observo les fantàstiques 16 obres finalistes del concurs que la Fundació Josep Santacreu ha organitzat amb la Fundació Casa Dalmases per il·lustrar caixes de xocolata artesanal, em creuo amb Òscar Camps i el vicepresident del Barça Eduard Romeu.

Notícies relacionades

Salutació també a Josep Santacreu, president de la Fundació i a Eva Calatayud, directora i impulsora de la plataforma ArtSingular de la Fundació Santacreu. El projecte 100% singulars difon l’art creat per persones amb malaltia mental o diversitat funcional i ha sigut molt ben acollit per galeristes i gestors culturals. La galeria recull per primera vegada les excel·lents obres realitzades per aquests artistes en tallers d’art d’entitats socials de Catalunya. En fi, espectacular.

Al sortir coincideixo amb la model, activista i presidenta de la Fundació Ared, Judit Mascó. Està emocionada pel que sembla. Rambla amunt, abans que Judit s’endinsi en els ferrocarrils, em comenta que ja preparen acords entre Ared i la Fundació Josep Santacreu. Doncs això, que sort en tenim, del treball solidari dels Santacreu, Calatayud, Camps, Romeu o Mascó. ‘Chapeau’.