Concurs públic

La Diputació de Barcelona es proposa que 60 pobles sense caixer automàtic el recuperin

  • La corporació supramunicipal obrirà una licitació perquè les entitats bancàries optin al projecte, amb un milió de pressupost

  • Hi ha municipis en els quals els veïns han de recórrer 30 quilòmetres per treure diners, i les zones més afectades són el Berguedà, Osona, el Bages i l’Anoia

La Diputació de Barcelona es proposa que 60 pobles sense caixer automàtic el recuperin

ÁLVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Una veïna de Borredà que es veu obligada a agafar un taxi i recórrer 30 quilòmetres per arribar a una agència bancària de Berga i fer les gestions que precisa. Un veí de Gósol que ha de dedicar de 30 a 40 minuts de cotxe fins a Guardiola de Berguedà per al mateix. Un resident a Talamanca, al Bages, en la mateixa situació. En gent així és en qui van pensar els grups de la Diputació de Barcelona quan van aprovar per unanimitat a l’octubre passat un projecte per tornar a pobles petits de la província de Barcelona els caixers automàtics que les entitats han anat retirant en l’evident replegament del seu contacte presencial amb els clients.

Ara, la iniciativa entrarà en una fase de licitació perquè alguna d’aquestes entitats accepti l’encàrrec, que comportarà algunes condicions: que els nous caixers no cobrin comissions lleonines, que permetin més gestions que la de treure diners i que estiguin acompanyats, almenys algun dia cada setmana, per una persona que atengui els qui necessitin suport per afrontar els tràmits

Per poc que ens aturem un minut a pensar-ho, és sorprenent la rapidesa amb què les agències bancàries han sortit de les nostres vides. De passar-hi per a qualsevol gestió hem transitat que sigui freqüent que hagis de demanar hora perquè et deixin acostar-t’hi. A la ciutat és un problema menor, i si es tenen coneixements tecnològics bàsics, no és complicat fer les gestions ‘online’. Però per a una persona gran que visqui en un poble petit l’assumpte pot convertir-se en un petit drama.

Les caixes caigudes

Per tot això, la Diputació de Barcelona s’ha proposat, en el que qualifica com a primera fase del projecte, aconseguir que entre 50 i 60 pobles que van veure com les entitats bancàries que tenien caixer automàtic a la seva localitat el retiraven tornin a disposar d’aquest recurs. En molts casos, senzillament, va desaparèixer l’entitat en si mateixa i totes les seves prestacions, com va passar amb tantes caixes d’estalvi.

El diputat d’Innovació, Governs locals i Cohesió Territorial de la Diputació, Josep Arimany, ha presentat aquest dimecres juntament amb el coordinador de l’àrea, Xavier Forcadell, un pla amb un milió d’euros de finançament que persegueix resoldre el que Arimany defineix com «un problema social»: «Estem molt preocupats per la falta de caixers a les zones allunyades de l’àrea metropolitana de Barcelona. És un greuge per als veïns dels municipis menys poblats».

El concurs al qual podran presentar-se les entitats tindrà lloc a finals de març o principis d’abril, i la previsió és que el programa estigui executat a finals del 2022 o principis del 2023. Però tant Arimany com Forcadell han apuntat la possibilitat que aquest concurs quedi desert, per les exigències que es plantejaran a les entitats que vulguin optar a aconseguir-lo. D’entrada, sona una mica paradoxal que els bancs que van treure els seus caixers lluitin per tornar-los, però el temps dirà quin és el resultat.

Legislació de l’Estat

Arimany ha remarcat que l’assumpte és tan greu que el Govern central hauria de legislar sobre això, s’entén que dictant una presència mínima de recursos bancaris: «L’Estat no hauria d’haver deixat que s’arribés a aquesta situació». Però en el cas que això succeeixi, que o bé l’Executiu de Pedro Sánchez o el Govern català impulsin canvis al respecte, la Diputació de Barcelona modificaria el seu programa en el sentit que fos necessari. És a dir, si el problema es resol per una altra via, fantàstic. Però davant la «lentitud» en la resposta institucional al conflicte, ha dit Arimany, s’ha d’actuar.

«Estem d’acord que és una cosa que haurien de fer les entitats financeres, però hem de posar el nostre gra de sorra», ha remarcat el diputat, que ha delimitat les fronteres de la necessitat: «Al costat de la C-16, la C-17 i l’eix transversal hi ha caixers. Quan t’hi allunyes ja no».

Notícies relacionades

La Diputació de Barcelona està parlant de forma prioritària amb els municipis que van tenir caixer i el van perdre. El gruix dels que no n’han tingut mai quedarà per a una segona fase. En les pròximes setmanes es determinarà quins entren a la llista.  És probable, ha considerat Arimany, que els caixers s’instal·lin en seus municipals.

El que segur que s’exigirà als potencials candidats al concurs, ha remarcat, és que estigui prevista la presència d’una persona que assisteixi els usuaris, tot i que no sigui diàriament. «Serem estrictes perquè no els surti gratis i valorarem molt el tema de les comissions». A la «Catalunya buidada» fa molt que es parla d’aquest problema, ha recalcat el diputat.