Rodatge al cor de l’urbs

Tom Holland, el tresor de Barcelona

  • Arriba als cines ‘Uncharted’, la pel·lícula en la qual la ciutat és escenari principal de les aventures d’un dels actors del moment

  • L’actor, que va encarnar l’últim Spiderman i que és declarat seguidor del Barça, descriu així la capital catalana: «La meva casa fora de casa meva»

Tom Holland, el tresor de Barcelona
4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Això no és una crítica de cine, que per a això ja hi ha professionals com Quim Casas. És, senzillament, la constatació que no tot és nefast per a Barcelona, malgrat que tants, de futbolistes a ministres del PSOE, vegin la capital catalana en decadència. I no una decadència qualsevol: diuen que és pitjor que Madrid, i això fa mal especialment en l’etern clàssic entre les urbs.

Hi havia els barcelonins preocupats, aturats en alguna cantonada mirant-se les sabates mentre pensaven què deuen haver fet malament, o si tot això és només culpa de l’independentisme, o d’Ada Colau, o de tots dos, quan va arribar Tom Holland amb el seu somriure, la seva aurèola d’actor del moment, amb la imatge de ser el nòvio de Zendaya, l’actriu del moment. Va arribar amb ‘Uncharted’, una pel·lícula rodada en gran part a Barcelona en la qual els protagonistes busquen un tresor. La ciutat ha trobat el seu en el mateix Holland.

Holland i el Mobile

I amb tot això, sí, es desencadena una alegria que alguns jutjaran provinciana, però és que pintava que la ciutat baixava a tercera divisió, i el recolzament de l’últim Spider-Man resulta reconfortant. No tant com la constatació que el Mobile Word Congress no se n’ha anat encara, però no deixa de ser un reconeixement.

Si, Holland també és amable amb Madrid, i no desdenya una picada d’ullet a Andorra a l’exhibir la seva amistat amb el youtuber el Rubius. Però en aquests moments és el ’barceloní’ famós més barceloní dels que no són barcelonins que tenim a mà.

En vista de tot l’anterior, aquest diari va acudir aquest divendres a una coneguda sala per assistir a la primera sessió comercial de la nova pel·lícula de Holland, ‘Uncharted’, que és la base d’aquesta crònica provinciana, perquè el film està ple d’escenes de la ciutat. L’assumpte residia a veure com el públic vivia aquest compartir la seva localitat en unes imatges que veurà tothom. No hi va haver ple, però sí bastant públic, la majoria joves, els reconeixes perquè parlen a crits, i alguns de més grans, apreciables perquè busquen el seu seient amb la llanterna del mòbil encesa.

Murmuris i aplaudiments

Al final, hi va haver alguns aplaudiments. I es va escoltar un murmuri moderat quan el principi, en les escenes inicials rodades a Nova York, apareix la primera cita a Barcelona, a una creu brodada a la ciutat, i a la família Moncada, presumpta finançadora en aquesta ficció de l’expedició de Fernando de Magallanes i Juan Sebastián Elcano.

En gran part, les escenes barcelonins d’‘Uncharted’ discorren al barri Gòtic, que és una pel·lícula en si mateix, ja que com se sap bé va ser parcialment reconstruït com un decorat cinematogràfic per gent que va creure que així era més bonic, tot i que resultés una mica falsificat. La diferència amb les pel·lícules és que l’escenari es va quedar i en les últimes dècades ha sigut motiu de sorpresa per a tants visitants.

Holland va passar aquesta setmana per la capital catalana amb motiu de l’estrena d’‘Uncharted’ i va deixar a Instagram un missatge per treure’ns les llàgrimes. Al costat d’una foto seva a la ciutat, va escriure: «La meva casa fora de casa. Força Barça». ¡Ho veus, futbolista! ¡Ho veus, ministre del PSOE! És cert que un periquito podria ara sentir-se parcialment dolgut o només parcialment alegre de la devoció barcelonina de Holland, però és moment d’unir esforços per combatre la mala imatge.

Els Moncada llegeixen EL PERIÓDICO

La meitat inicial d’‘Uncharted’ recorre Barcelona, en gran part Ciutat Vella, l’església del Pi i Santa Maria del Mar, la plaça de Sant Felip Neri, el Born, la basílica del Pi, decisiva per a la trama. També apareix la Sagrada Família, es diria que abans que fos coronada amb l’estrella. D’entrada, hi ha una persecució uns centenars de metres per sobre de la font de Montjuïc, al sostre del pavelló de la Reina Victòria Eugènia.

La família Moncada, que si existís segur que estaria finançant algun alcaldable per a les eleccions del 2023, mereix un paràgraf a part. Apareixen el fill, paper que interpreta Antonio Banderas, i el pare, a càrrec de Manuel de Blas. És cridaner on tenen el despatx: al Born, per sobre de les ruïnes descobertes. A qui potser no li agradaria la recreació seria al director del Born Centre Cultural que va convertir les ruïnes en museu, Quim Torra, després president de la Generalitat. Perquè la pel·lícula exhibeix la marca Barcelona, i el context espanyol, però Catalunya no existeix en ella.

Passant un segon de la crònica provinciana a l’autobombo corporatiu, es pot comentar que durant una de les escenes al despatx del Born, pare i fill es passen un exemplar de EL PERIÓDICO.

Vuit milions per a la ciutat

Notícies relacionades

No és fàcil vaticinar-ho, però no sorprendria que, en cas de triomfar mundialment, la pel·lícula acabi portant més turistes a Barcelona. És una cosa que potser el govern de Colau no hagués vist amb bons ulls el 2015, quan iniciava la seva etapa. Però ara, passats els anys i la pandèmia, no es deixa res al plat.

Lluny de mostrar ressentiment, l’ajuntament ha destacat els llocs en els quals es van rodar escenes d’‘Uncharted’ i ha ofert la dada de quant ha ingressat la ciutat pel rodatge: vuit milions d’euros. En definitiva, que no es tracta d’acomplexar cap madrileny, però aquí tenim platja i Tom Holland.