Festa major

Roma serà la ciutat convidada de la Mercè 2022

  • Amb la participació de la capital italiana, que mostrarà la seva cultura a través d’espectacles, concerts, projeccions i altres activitats, Barcelona vol recuperar la normalitat de la festa major després de la pandèmia

piromusical

piromusical / Robert Ramos (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Roma serà la ciutat convidada de la Mercè del 2022, que tindrà lloc entre el 23 i el 26 de setembre. Després de dos anys en què l’emergència sanitària ha condicionat la festa major, Barcelona vol recuperar la normalitat amb aquesta invitació a la capital italiana, que mostrarà la seva cultura a través d’espectacles, concerts, projeccions i altres activitats durant la Mercè. 

Tot i que en altres ocasions s’ha convidat ciutats mediterrànies, Barcelona mai havia comptat amb cap ciutat italiana com a protagonista de la seva festa major d’estiu. Ara ho fa amb Roma, bressol cultural de la civilització mediterrània, amb la qual Barcelona manté forts llaços. La potència artística de la capital italiana, escenari d’infinitat de projectes teatrals, musicals i cinematogràfics de gran qualitat, quedarà representada a les festes, i formarà part de la programació de Mercè Arts de Carrer i Mercè Música. 

Relació estreta

La relació entre Barcelona i Itàlia és molt viva als carrers de la ciutat, amb una nombrosa població italiana entre els residents i la presència de prestigioses institucions, com l’Escola Italiana o l’Institut Italià de Cultura de Barcelona. A més, l’Ajuntament de Barcelona i el de Roma comparteixen línies de treball referent a la gestió municipal i han col·laborat en l’impuls de polítiques i estratègies, com l’elaboració de la Carta de Roma dels Drets Culturals. 

Notícies relacionades

Amb la intenció de tancar la participació romana a la Mercè, una delegació de Barcelona, encapçalada pel tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, està a la ciutat italiana per teixir complicitats i treballar en el programa de les festes. L’agenda de Martí a Roma inclou trobades amb la tinenta d’alcaldia Silvia Scozzese i el regidor de Cultura, Miguel Gotor, representants de l’ambaixada espanyola a Roma i agents culturals de la ciutat.

Des del 2007 

La tradició de tenir una ciutat convidada a les festes de la Mercè arrenca el 2007 amb Medellín, i des d’aleshores ho han sigut Quito (2008), Istanbul (2009), Dakar (2010), Sant Petersburg (2011), Mont-real (2012), Viena (2013), Estocolm (2014), Buenos Aires (2015), París (2016), Reykjavík (2017), Lisboa (2018), Beirut (2019), Barcelona (2020, amb motiu de la crisi sanitària), i l’Havana (2021). Amb aquesta iniciativa es vol mostrar a la ciutat expressions artístiques contemporànies de ciutats amb què Barcelona manté o vol mantenir vincles singulars d’amistat i cooperació, aportant un impacte singular en la programació de la Mercè, impregnant la festa del perfil cultural de les ciutats que hi participen.

Temes:

La Mercè