El mal estat de l’avinguda

Els punts negres de la Rambla

  • Amics de la Rambla detalla en un informe, com ja va fer el 2018, 2019 i 2020, zones del carrer que necessiten un arranjament

Els punts negres de la Rambla

ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Amics de la Rambla, entitat que agrupa veïns, comerciants i institucions, viu en el recel que li ha provocat l’ajornament constant de la reforma de l’avinguda, per la qual cosa l’anunci que començarà aquest any el va acollir amb reserves. Davant el dubte de quin serà el calendari, i davant la convicció que queda molt perquè la remodelació es completi, l’associació remarca que és imperatiu reparar «els greus dèficits de manteniment agreujats per l’ús intensiu del carrer».

L’entitat ha elaborat, com va fer el 2018, el 2019 i el 2020, un informe sobre els punts que requereixen una actuació urgent de l’Ajuntament de Barcelona. «El districte de Ciutat Vella ha portat a terme actuacions durant el 2021. No són suficients per revertir anys d’abandonament i l’estat de la Rambla requereix actuacions molt més intensives, valentes i continuades», indica el text.

Petits pedaços

Ja acabades aquestes actuacions, que l’informe titlla de «petits pedaços que no reverteixen la deixadesa que el carrer respira», Amics de la Rambla ha fet una nova revisió, completada la setmana passada, i ha actualitzat la seva llista de punts negres.

Al paviment del passeig central s’han reparat «els trams del passeig més deteriorats» i s’ha «millorat molt en estat general i seguretat», però segons l’informe, de forma insuficient: «Encara hi ha moltes peces del paviment que presenten esquerdes, ruptures, forats. No totes són perilloses, però algunes, sí».

El text cita emplaçaments concrets que necessiten una reparació i que podrien causar caigudes dels transeünts. Són, entre d’altres, l’entorn de l’ascensor del metro de Drassanes; l’espai que és davant del portal de Santa Madrona; Rambla, 12; Rambla, 23; Rambla, 39; Rambla 41; el tram que és davant del Liceu, i el del Palau de la Virreina. L’informe ressenya que en els últims anys s’han solucionat alguns aspectes del passeig central, però que hi ha «nous punts perillosos».

Les voreres

A les voreres laterals, Amics de la Rambla aprecia «un estat millor que el del passeig central, tot i que l’estat general no és correcte». Davant del Palau Moja, és necessària una actuació urgent sobre el paviment. En el pas de vianants del carrer de Colom, «el paviment està en molt mal estat». En el pas de vianants del Pla del Teatre, «molt trencat». Al Portal de la Pau, «es mouen peces». Són alguns dels exemples citats.

L’informe denuncia que queden a les voreres les cicatrius de senyals arrencats dels quals es va deixar la part inferior, «amb un forat tapat amb ciment, petits pedaços que omplen les voreres». El text en cita diversos casos. Sobre la calçada, l’informe descriu un estat general de «molt desgast», amb esvorancs en molts punts, que detalla. Als aparcaments de motos «hi ha forats grans que solen omplir-se d’aigua».

Senyals esborrats

Quant als senyals pintats a terra, «estan esborrats o pràcticament esborrats». Sobre les tapes metàl·liques de serveis, Amics de la Rambla afirma que n’hi ha moltes de trencades, cosa que suposa un risc per als passejants. I quant a les tapes de formigó, l’entitat denuncia que en molts casos no respecten els dibuixos del paviment, i es converteixen en una espècie de peça incorrecta en un puzle.

Notícies relacionades

També es denuncia la degradació de senyals informatius; la presència de pintades en les parades de flors; la falta de tapes de comptadors de la llum; el «desgast i oxidació» de la font de Canaletes; la necessitat de podar les alzines del Pla del Teatre, així com el mal estat dels escocells en molts trams, tot i que l’associació admet que s’han replantat molts plataners.

«L’enllumenat ha millorat molt», diu el text, que no obstant jutja «pobre» la il·luminació, sobretot a les voreres laterals i a les entrades d’alguns carrers transversals, i que denuncia que el monument a Colom no s’il·lumina cada dia. Si es fes, «augmentaria la sensació de llum i seguretat a la zona de la Rambla de Santa Mònica».

Temes:

La Rambla