Emergència climàtica

Barcelona inaugura set illes climàtiques al Port Vell

  • Les noves zones, pensades per combatre la calor, inclouen nebulitzadors que expulsaran vapor d’aigua durant els dies amb temperatures més altes

Barcelona inaugura set illes climàtiques al Port Vell
1
Es llegeix en minuts

El president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha inaugurat aquest dilluns set illes climàtiques ubicades a l’entorn del Port Vell, i ha assegurat que contribuiran a l’objectiu de l’enclavament de «fer Barcelona des del port».

Durant l’acte d’inauguració, al qual també ha assistit el director de Port Vell, Joan Colldecarrera, i l’arquitecte Sergi Carulla, Calvet ha defensat que, «tot i que sembli una actuació modesta, és molt important», que ha suposat una inversió de 300.000 euros i que té afectació sobre uns 3.000 metres quadrats.

Ha explicat que la pandèmia va propiciar alguns problemes per al subministrament de materials, cosa que va provocar un retard en el calendari d’actuació, però ha posat en relleu que el resultat final «fa front a l’emergència climàtica» i està basat en l’objectiu de descarbonitzar el màxim possible el Port de Barcelona.

Donar forma

«Això no es pot quedar aquí. S’ha d’anar cap a més intervencions, sempre amb aquest objectiu que el port sigui més obert a la ciutat», ha argumentat Calvet, que ha demanat que la ciutat reivindiqui amb orgull el seu port.

Colldecarrera ha explicat que l’objectiu ha sigut «aprofitar les condicions existents del Port Vell» per augmentar el benestar dels barris adjacents, atraure més visitants i tenir una repercussió dinamitzadora.

Tal com ha explicat Carulla, el projecte va començar fa dos anys i ha tingut afectació sobre un espai que considera que ja estava consolidat, però al qual podien «donar forma» per acostar-lo als barris densos de la ciutat.

Punt de joc

S’ha treballat en set àmbits: dos al Portal de la Pau, dos al moll de Bosch i Alsina i tres al passeig Joan de Borbó, on s’han plantat arbustos i arbres per aconseguir ombres i s’han instal·lat nebulitzadors.

Notícies relacionades

Aquests nebulitzadors aniran expulsant vapor d’aigua per temperar la zona, que és «una de les més caloroses de la ciutat», i a més tenen la intenció de ser un punt de jocs per als nens a l’estiu i fer l’espai més agradable, així com les gandules de fusta instal·lades al llarg del recorregut.

Les illes, d’un paviment de baix índex tèrmic capaç de disminuir la temperatura ambient fins a quatre graus, i l’actuació en general està en línia amb el programa pilot ‘Inclusie climate action’ del C40 Cities, del qual forma part la ciutat de Barcelona.