Regularització municipal

Comença el període per tramitar la continuïtat de les terrasses de Barcelona obertes durant la pandèmia

Els establiments tindran dos mesos per presentar les sol·licituds per consolidar-les si compleixen els requisits necessaris

Las nuevas terrazas de Barcelona que sustituyen los bloques de hormigón. C/ Portal Nou, 23. (Ciutat Vella) Prototipo de Urbadis Microarquitectura

Las nuevas terrazas de Barcelona que sustituyen los bloques de hormigón. C/ Portal Nou, 23. (Ciutat Vella) Prototipo de Urbadis Microarquitectura / JORDI OTIX (EPC)

3
Es llegeix en minuts

Els restauradors que van obtenir un permís extraordinari a Barcelona per guanyar o ampliar una terrassa arran de la pandèmia –més de 3.600 casos– podran demanar des de demà dissabte la continuïtat de la llicència municipal, ha informat l’ajuntament aquest divendres a través d’un comunicat. La petició per regularitzar aquests espais es podrà tramitar de manera telemàtica fins al 28 de febrer.

D’aquesta manera, els permisos provisionals que caduquen avui i demà es prorrogaran automàticament fins al 28 de febrer, perquè en aquell termini es pugui sol·licitar regularitzar i transformar «en una llicència ordinària de la via pública per a la instal·lació de terrasses».

El consistori precisa que la continuïtat estarà condicionada a l’aval tècnic de l’ajuntament i al compliment dels criteris de l’ordenança de 2018 respecte a distàncies, zones de pas de veïns i condicions d’accessibilitat, entre d’altres.

Aquest tràmit, indica l’ajuntament, està previst en la modificació de l’ordenança de terrasses, que també entrarà en vigor demà i que, segons es destaca en el comunicat, «permetrà guanyar espai en calçada per consolidar les terrasses que s’han ubicat en els últims mesos per ajudar el sector».

En la tramitació, precisa l’ajuntament, «es prioritzarà la consolidació de les terrasses a la calçada de manera ordenada i evitant la dispersió i fragmentació». Els restauradors que vulguin mantenir la terrassa a la calçada hauran de disposar d’un «moble-plataforma» accessible, homologat i segur on col·locar les taules i cadires.

«Això permetrà –afegeixen en la nota– tirar endavant el procés de retirada dels elements provisionals (blocs de formigó i pivots grocs) per deixar enrere la provisionalitat que va suposar la pandèmia.

Llistes a l’estiu

Segons el consistori, la previsió és que les terrasses ubicades a la calçada disposin a l’estiu del mobiliari homologat obligatori, de manera que, afirma, «el 2022 serà l’any de la desaparició definitiva dels blocs de formigó i elements provisionals dels carrers de la ciutat».

Aquestes plataformes seran obligatòries quan la terrassa s’ubiqui totalment o parcialment a la calçada i hauran d’estar incloses en el decàleg d’elements urbans de l’ajuntament, igual que els set models dissenyats en col·laboració amb el sector per a la seva instal·lació en cantonades o en zones d’aparcament.

L’ordenança també regula la col·locació de para-sols i no s’admet l’ús de paravent ni jardineres entre la plataforma i la vorera.

L’ajuntament, insisteix, impulsarà una línia de subvencions a la instal·lació de terrasses a la calçada per un valor de fins a quatre milions d’euros a la qual només podran accedir els titulars de les que ja en tenen i els que volen ampliar-les a la calçada. Es concediran ajudes de fins a un màxim del 50% de l’import del moble i en funció de la tipologia i dels requisits de la convocatòria.

L’ajuntament puntualitza que, si no es tramita la continuïtat d’una llicència, es considerarà una renúncia i el consistori la retirarà. També es denegaran les peticions de les terrasses en cas de reincidència en la comissió d’infraccions de caràcter greu en els últims sis mesos o si en la seva àrea «s’aprecia una especial saturació d’establiments que posin en perill l’equilibri entre les activitats i les necessitats de la població resident».

Mesura excepcional

El maig de 2020, el consistori «va desplegar una sèrie d’actuacions extraordinàries per donar resposta a la crisi sanitària de la covid-19 amb la instal·lació o ampliació de terrasses», emfatitza. «Es tractava de donar suport a la restauració, afavorir la viabilitat dels establiments i fer-ho de manera compatible amb un espai públic més viu i accessible i segons el compliment de les mesures sanitàries».

Notícies relacionades

Fins ara s’ha concedit un total 3.618 llicències per a terrasses noves i ampliacions extraordinàries. Segons l’ajuntament, que cita un estudi de la Universitat de Barcelona, amb això s’han salvat almenys 1.875 llocs de treball.

De les terrasses autoritzades, els 1.483 s’han instal·lat en espais destinats que abans servien d’aparcament, de carrils de circulació o cantonades de carrers, de manera que s’han eliminat 2.652 places d’estacionament.