DRET A LA VIVENDA

Gran desplegament policial per desnonar una família quatre dies abans de Nadal

  • Malgrat la moratòria vigent i que l’ONU havia demanat al jutge la suspensió del desnonament, aquest ha decidit seguir endavant amb el desallotjament de la vivenda al 209 del carrer de Roger de Flor

1
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A la vigília de l’arribada oficial de l’hivern i quatre dies abans de Nadal i en plena sisena onada del coronavirus, un gran desplegament dels Mossos d’Esquadra ha executat aquest fred dilluns pandèmic l’ordre judicial de desallotjament contra el Carlos i la seva mare, de 72 anys, al 209 del carrer de Roger de Flor, a l’Eixample barceloní. Un pis propietat d’una empresa que va comprar la finca sencera el 2017 i va optar per no renovar els contractes de lloguer.

El d’aquest dilluns era el sisè intent de desnonament d’aquesta família, acompanyada pel Sindicat d’Habitatge de Gràcia, el Sindicat de Llogateres de Barcelona i la PAH, i ha sigut el definitiu. Malgrat la moratòria estatal –vigent fins al 28 de febrer– i que desenes de veïns i activistes pel dret a la vivenda de tota la ciutat s’havien concentrat davant la vivenda per intentar evitar-lo, aquesta vegada no ha sigut possible. Mentre es coneixia la notícia que el Govern destituïa el major Trapero del seu càrrec, un important nombre d’agents executaven el que els moviments socials havien batejat com «l’últim desnonament de l’any» –ja que les comitives judicials descansaran fins després de festes– i identificava una per una les persones concentrades que intentaven evitar-lo.

El cas del Carlos i la seva mare era especial per al moviment en defensa de la vivenda, perquè simbolitzava «la resistència contra l’especulació immobiliària», assenyalen. Des de la PAH insisteixen en la idea que si la Generalitat hagués aprovat la llei catalana de la vivenda tal com el president Pere Aragonès es va comprometre a fer, aquesta família no es trobaria avui en aquesta situació, ja que aquesta llei obliga els grans propietaris a oferir un lloguer social a les famílies vulnerables abans de desnonar-les.

Notícies relacionades

Per a aquest últim dilluns de desnonaments n’hi havia també previst un altre a Badalona, d’una família amb dues criatures de 10 i 8 anys, finalment ajornat.

L’escena viscuda aquest dilluns va recordar molt la viscuda fa just dos anys, el 20 de desembre del 2019, quan un altre gran desplegament policial va executar també el desnonament de la Livia i el Juan i els seus tres fills, també quatre dies abans de Nadal i també malgrat la gran resistència mostrada pels seus veïns.

Temes:

Desnonaments