Projecte per a l’any vinent

BCN inclou en els pressupostos del 2022 tres milions per iniciar la reforma de la Rambla

  • El govern incorpora les últimes inversions als comptes de l’any que ve, que ascendiran a 3.046 milions

  • El projecte serà aprovat en el ple del 23 de desembre gràcies a l’abstenció d’Ernest Maragall, forçada per ERC

BCN inclou en els pressupostos del 2022 tres milions per iniciar la reforma de la Rambla
3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Amb la seguretat que podria esgrimir un entrenador de futbol abans d’un partit que sap guanyat, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i el regidor de Pressupostos, Jordi Martí, han presentat aquest divendres les xifres definitives del pressupost de Barcelona per al 2022, amb la incorporació de les últimes inversions, dels últims detalls, que es deixen per al final a fi de tenir cert marge amb el qual negociar amb els grups de l’oposició perquè recolzin el projecte.

En aquest cas no hi havia una gran necessitat de buscar soci, perquè el govern ja compta almenys amb un, tot i que sigui a desgrat seu. Es tracta del grup d’Ernest Maragall, qui, forçat per ERC per garantir l’acord amb els comuns sobre el pressupost de la Generalitat, s’abstindrà el pròxim 23 de desembre en el ple municipal i permetrà així que els comptes, per valor de 3.046 milions d’euros, un 4,7% més que les anteriors, siguin validades sense més dificultat. No es descarta que Barcelona pel Canvi, que va recolzar el tràmit inicial dels comptes, també les recolzi, però tampoc dona per segur, ja que el grup segueix en converses amb el govern.

Collboni i Martí han detallat els últims moviments en la part que afecta 183 milions d’euros que no tenien destinació concreta i ja la tenen. D’aquesta suma, tres milions es dedicaran a l’inici de la reforma de la Rambla, que arriba per fi, tot i que el 2022 farà només els seus primers passos.

Primera fase de la Rambla: 11 milions

Segons ha detallat Martí, els tres milions correspondran a l’inici de les obres en el tram baix de l’avinguda, entre Colom i el Portal de Santa Madrona, que s’iniciaran a finals del 2022. Aquesta part de la reforma té un cost total d’11 milions que es distribueixen a diversos exercicis. El 2022, els tres milions citats, set més el 2023 i un el 2024. En total, la reforma costarà 44,5 milions, i el seu inici es va anunciar aquesta setmana, quan l’obra suma ja més de 2.000 dies de retard, segons el marcador instal·lat per Amics de la Rambla.

Collboni i Martí han qualificat els pressupostos de l’any que ve de «socialdemòcrates» i «d’esquerra», respectivament, per concloure després que deien més o menys el mateix. Són uns comptes que, com recorda sovint el govern, arriben a la xifra més alta de la història de la ciutat, tot i que és una circumstància relativament temporal, marcada per l’excepcionalitat econòmica del context de la pandèmia, que ha portat el govern a endeutar-se i que ha propiciat que l’aportació estatal al consistori sigui més elevada del previst. A això cal sumar-hi els fons Next Generation, aportats per la UE per a la recuperació econòmica, tot i que encara no està clar quants en deixaran a la ciutat.

Notícies relacionades

Dels 183 milions citats, 15 queden sense destinació, igual com 46 més de despesa corrent. Són sumes que passen a un fons de contingència previst per a situacions imprevistes, que si una expropiació inesperada, que si la desviació de la despesa d’una obra. A més de l’inici de la reforma de la Rambla, se sumen ara partides a la llista de les inversions que incumbeixen a l’ampliació de l’Hospital del Mar (7,7 milions), la reforma de l’Hivernacle (dos milions) i les expropiacions del carrer de Sigüenza (4,5 milions), entre altres diverses actuacions.

Pactes incomplerts

El grup d’ERC ha comentat la compareixença recordant que algunes de les partides anunciades corresponen a acords tancats en exercicis anteriors que, segons el missatge dels republicans, s’havien d’haver complert abans. En la llista assenyalen com a exemple les inversions en l’antiga seu Gustavo Gili, la Colònia Castells, el Palau Alfarràs, l’Hivernacle i la Rambla.