LA CIUTAT DESIGUAL

La bretxa digital (també) va per barris

  • 14.000 barcelonins pateixen encara exclusió digital a la capital del mòbil, cosa que els dificulta l’accés a cada vegada més drets

  • El pla ‘Connectem’ reparteix 400 ordinadors, connexions a internet i formació digital a famílies vulnerables de Trinitat Nova

La bretxa digital (també) va per barris

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Somriu amb els ulls sobre la seva mascareta vermella. «És el primer ordinador de la meva vida», explica agraïda i contenta a la noia que li entrega dues caixes, una amb un portàtil i una altra amb un rúter. La barcelonina Lidia Fernández té només 30 anys, però mai fins aquest divendres havia tingut un ordinador propi. De fet, el portàtil que sosté a les seves mans no és només per a ella; és també –i gairebé sobretot– per al seu fill, de sis anys, i el seu nebot, el fill de la seva germana, de nou, de qui la jove és tutora legal. La seva família va passar pràcticament tot el dur i llarg confinament només amb el seu mòbil, fins que cap al final de la quarantena Save the Children els va entregar una tauleta per als nens. «Vaig créixer a Aldeas Infantiles SOS, vaig viure allà entre 1999 i 2007 i sí que hi havia ordinadors, és clar, però en teníem un per a 40», recorda la dona, una de les 400 veïnes –el 80% són dones– de Trinitat Nova que participen en el projecte pilot municipal ‘Connectem’, que ha posat a disposició de 400 veïns d’aquest barri de Nou Barris 400 ordinadors, connexions a internet i formacions en tecnologia d’aquest barri vulnerable.

«Internet és la porta d’entrada a la resta de drets, el de la salut, l’educació...», sentencia el comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern Michael Donaldson Carbón, que destaca que una enquesta realitzada aquest any per avaluar l’exclusió digital a la ciutat assenyala que el 8% de les llars encara no disposen de cap tipus de connexió a internet, i que, d’aquestes, el 28% és per una qüestió econòmica. En números absoluts serien unes 14.000 persones desconnectades a la capital del mòbil, que es concentren, com gairebé totes les desigualtats, en barris concrets, com Trinitat Nova, d’aquí que aquest projecte pilot, en què tan important com l’entrega dels dispositius és assegurar la bona connexió i saber utilitzar-los, es porti a terme aquí. «El 99% de la població té un smartphone, però amb un smartphone no pots fer un currículum», afegeix el comissionat trencant prejudicis.

Notícies relacionades

L’entrega dels ordinadors i l’explicació del projecte –gestionat en coordinació amb l’Institut Escola Trinitat Nova i els serveis socials– es fa per torns. Aquest divendres són una vintena de persones –la immensa majoria mares– a la sala d’actes del flamant ‘casal’ de barri. Una d’elles és la lluitadora Lidia.

Confinats amb quatre adolescents

Una altra és Sira Saho, de 37 anys i mare de quatre nens de 16, 15, 12 i 11. Com va viure el confinament tancada amb quatre nois adolescents és una cosa que només ella sap. «A l’escola ens van donar una tauleta per família, però una per als quatre. Se l’anaven passant, com el meu mòbil, que anava també de mà en mà», rememora aquesta mare, que explica que per fer els deures es descarregava els correus electrònics al seu telèfon i copiava els exercicis en un paper perquè els seus fills ho fessin a mà. «Així practicaven cal·ligrafia», li posa humor la dona, qui també vol aprofitar l’entrada en el projecte per reaprendre a utilitzar l’ordinador ella mateixa. «Jo em vaig treure el curs d’auxiliar administrativa amb 18 anys, però fa ja tant temps que ja no recordo res i necessitaré la formació», apunta. De fet aquest és un dels objectius que persegueix el programa. Utilitzar l’interès de les mares per oferir el millor als seus fills com a ganxo per ajudar-les a elles.