ALTRES HISTÒRIES DE CATALUNYA

Dissabte de passejar per la memòria popular dels barris

  • Òmnium organitza aquest cap de setmana 30 rutes històriques, de Sant Roc al Poblenou, per «recuperar i revaloritzar la història quotidiana i popular dels col·lectius, llocs i protagonistes infrarepresentats en el relat i la memòria col·lectiva»

  • Aquest diumenge se celebraran una altra desena de (Re)voltes –nom oficial de la iniciativa– per barris de Mollet, Rubí, l’Hospitalet i Barcelona

1
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en moviments socials i veïnals

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mentre alguns passejaven abrigats per Pere IV, columna vertebral del Manchester català, altres ho feien sota l’impressionant i trist edifici Venus, emblema de la Mina oblidada, escoltant les històries de la sempre precisa Paqui Jiménez, la seva més coneguda i reconeguda líder veïnal. Aquest dissabte Barcelona i diverses localitats de l’àrea metropolitana han celebrat una vintena de (Re)voltes, nom amb què Òmnium, l’entitat organitzadora, ha batejat la marató de passejades reivindicatives per «recuperar i revaloritzar la història quotidiana i popular dels col·lectius, llocs i protagonistes infrarepresentats en el relat i la memòria col·lectiva».

A Sant Roc, un dels barris més vulnerables i estigmatitzats de Badalona, on els talls de llum són el pa de cada dia cada hivern i els desnonaments casa dia, la ruta ha estat guiada per la gent de l’ Ateneu de Sant Roc, entitat de referència a l’enclavament, sempre al peu del canó, amb uns militants que fa dècades que lluiten per la transformació del barri i, sobretot, per millorar les condicions de vida dels veïns.

Aquest dissabte també s’han afegit a les (Re)voltes diversos barris de l’Hospitalet de Llobregat, on un grup de veïns s’han endinsat en l’Hospitalet de l’any 1964 descrit a l’obra de Paco Candel ‘Els altres catalans’ i han reflexionat sobre què queda en ple segle XXI dels personatges i les realitats que s’hi descriuen.

En paral·lel, altres veïns han passejat per Montbau, el Carmel o el Bon Pastor.

El millor futbol del món

Notícies relacionades

La marató de (Re)voltes continuarà aquest diumenge amb passejos per reivindicar les altres històries de Catalunya en barris com el de la Plana Lledó de Mollet, un enclavament que molts veïns d’aquesta ciutat del Vallès anomenen amb orgull el «barri sense mare» o per Ca N’Oriol, a Rubí.

A la capital catalana, aquest diumenge serà el torn de la (Re)volta per la història del Club Esportiu Júpiter. Història del futbol de barri que és també història del barri. A partir de l’emplaçament dels diferents camps del mític club el passeig explicarà la transformació dels barris del Poblenou, la Verneda, la Pau i el Besòs Mar; de la industrialització i el moviment obrer i anarcosindicalista català, a les lluites veïnals dels anys 60, 70 i 80 fins a l’actualitat.