Després de dos anys d’absència

Barcelona trasllada el seu popular Mercat de Mercats als Encants

  • La cita popular amb el menjar, els venedors de proximitat i les degustacions torna amb nou enclavament i format, des d’aquest divendres fins diumenge

Barcelona trasllada el seu popular Mercat de Mercats als Encants

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La marató de cites vinculades a l’alimentació que viu aquests dies Barcelona arribarà aquest cap de setmana a una de les seves propostes amb més ganxo popular. Torna el Mercat de Mercats, que busca acostar els recintes tradicionals a tots els públics, permetent des de la venda fins a la degustació, en un ambient festiu. En aquesta ocasió estrena emplaçament als Encants, a les Glòries, després de nou edicions en ple centre de Ciutat Vella.

Des de demà divendres fins diumenge, el gran espai es transformarà en un gran mercat del segle XXI, és a dir, amb el millor de la tradició del comerç de proximitat, però també la innovació que han anat incorporant quant a elaboracions i serveis. La festa dels mercats barcelonins torna després de dos anys de buidor, primer a causa dels aldarulls per mobilitzacions polítiques que es van viure al centre de Barcelona el 2019, i l’any passat per culpa de la pandèmia.

La regidora de Mercados, Montserrat Ballarín, ha destacat que aquesta edició s’emmarqui en el programa d’activitats de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, en ple debat sobre els reptes de futur i els efectes de l’actual model alimentari en el canvi climàtic. Així doncs, com ja ha succeït amb l’acabat de finalitzar Fòrum Gastronòmic, les claus del Mercat seran la sostenibilitat, el reaprofitament alimentari i els productes de proximitat.

Per la regidora, la trobada és la plataforma perfecta per «recrear» la realitat d’un mercat, amb llocs de venda en representació de l’oferta de 10 recintes de la ciutat, per categories d’aliments frescos, però també amb espai per al tast i consum in situ, pagesos, i activitats paral·leles. Significa també «posar en valor» l’esperit d’aquesta forma de comerç local, que implica la força dels proveïdors, la cultura culinària i mediterrània, el consum responsable, la proximitat, el desenvolupament econòmic, la salut, la sostenibilitat i la tradició passada per la renovació, entre altres virtuts.

Oferta renovada

Organitzada per l’Institut Municipal de Mercats en col·laboració amb la Federació de Mercats Municipals de Barcelona i representants del diferents gremis minoristes alimentaris, es desplegarà al costat del Museu del Disseny Hub, els tres dies d’11.00 a 22.00 hores (diumenge fins a les 21.00 hores), amb accés lliure però amb atenció al flux de visitants per evitar aglomeracions. Incorporarà també alguns productes no alimentaris dels mercats municipals.

Notícies relacionades

A la zona de restauració, diversos estands de restaurants de la ciutat oferiran tapes a 3 i 5 euros, així com una opció de menú integrat per diverses tapes, i barra de consumicions, també amb vins de diferents DO. L’oferta es rematarà amb un espai infantil, zona de pícnic, una zona didàctica d’hort urbà, àrea per a UrbanSketchers, actuacions musicals, zona d’exposició dels nous projectes de transformació dels mercats urbans i espai per a nombroses activitats interactives.

Entre les quals, ‘showcookings’ sobre cuina de mercat, pescats, cocteleria o verdures; tallers sobre cafès, formatges, postres, fermentacions, rams de flors...; la presentació del llibre ‘Temps de mercat’ de Carme Gasull, taules rodones sobre vins, gastronomia asiàtica o carns; i activitats familiars que van de l’elaboració d’hamburgueses casolanes a receptes amb verdures, sobre horticultura per a nens, o aprenentatge sobre el compostatge i la «digestió de la terra». Tota la programació detallada es pot consultar a la web municipal.