Patrimoni

El Col·legi d’Arquitectes obre les portes a la gent amb un espai cultural

El Centre Obert, amb 11 seus físiques i una de virtual, aspira a ser un punt de reflexió i debat dels problemes de la societat actual

El nou equipament es nodrirà amb els rics fons de la institució, entre ells la biblioteca i els arxius fotogràfic i històric

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, COAC, presenta el nuevo Centre Obert d’Arquitectura en obras como símbolo de que la arquitectura es algo vivo y dinámico.

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, COAC, presenta el nuevo Centre Obert d’Arquitectura en obras como símbolo de que la arquitectura es algo vivo y dinámico. / Laura Guerrero (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’arquitectura és cultural. És passat, present i futur. És territori. És ciutat. És patrimoni. És coneixement. És art. És tècnica. És pregunta i és resposta. El mateix és un gran projecte –la Sagrada Família n’és l’exemple més fàcil– que la solució als problemes actuals, ja sigui el canvi climàtic o la mort del petit comerç al nucli antic de Barcelona. D’allà la nova aposta del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (Coac): el Centre Obert d’Arquitectura, un espai virtual i físic per estimular els vincles de la disciplina amb la societat i per convertir-la en motor de coneixement i progrés. «No volem ser només un punt d’informació administratiu, volem ser un punt de reflexió i debat que ajudi a prendre decisions als ciutadans i també als polítics. Volem ser part del canvi». Paraula d’Assumpció Puig, degana de la institució.

Dit així sona ambiciós i ho és. No en va, els arquitectes catalans apunten a la globalitat –volen internacionalitzar la seva tasca encara més si es pot– i a la localitat: volen ser part de la quotidianitat cultural dels ciutadans. ¿Com? Tenen el material i el relat, així que el que han fet és unir sota el mateix paraigua tota l’activitat que ja feien i sumar programa nou. L’espai virtual és un gran contenidor de recursos en el qual caben totes les exposicions, tallers, conferències, publicacions, trobades i altres que gestiona el Coac: des de la mostra que explica les diferents èpoques de la seu de Manresa i homenatja el mestre d’obres Berenguer de Montagut fins a l’accés de les publicacions que generen els seus treballs. Allà estan, en línia, els dibuixos de Josep Maria Jujol i les fotografies de Manolo Laguillo, entre molts altres corpus d’obres.

En construcció

El centre es nodreix dels immensos fons que atresora l’escola, entre ells la segona biblioteca d’arquitectura a Europa en importància; l’arxiu fotogràfic, amb llegats tan destacats com el de Francesc Català-Roca o els negatius sobre placa de vidre del desaparegut taller de Gaudí; l’arxiu històric, la joia de la corona amb la donació de més de 180 arquitectes, i la plataforma arquitecturacatalana.cat, que recull tota l’arquitectura catalana moderna i contemporània susceptible de ser destacada realitzada per professionals nacionals o estrangers, però aixecada a Catalunya. El centre també té part física, concretament en 11 seus, les mateixes que té el Coac repartides pel territori.

Totes ja en marxa menys la de Barcelona. En obres de millora. Però és que l’arquitectura és viva i, a més, la renovació (o rehabilitació) urbana és «la principal eina dels arquitectes per fer de les ciutats entorns més amables, sostenibles i resilients», assegura Puig. Per això la presentació del centre s’ha fet aquest dilluns –Dia Mundial de l’Arquitectura– en una de les sales en construcció, la de la primera planta, que acollirà la part barcelonina del Centre Obert a la seu del Coac de la capital catalana. La segona planta, amb terrassa sobre el fris de Picasso, i el vestíbul a peu de carrer també seran part del projecte, ja que es vol ser el més permeable possible amb els ciutadans.

Notícies relacionades

Al segle XXI

Fa tres anys que es gesta l’aposta però l’elecció, el juliol passat, de la candidatura de Barcelona com a capital de l’arquitectura el 2026 li ha donat un nou impuls: «El centre ha de ser un lloc viu del debat que ha de generar el consens de cap a on ha d’anar l’arquitectura, pensant en els problemes que tenim i buscant solucions», sosté la degana mentre reflexiona en el mort abans que nasqués el Museu de l’Arquitectura: «El que està clar és que els museus del segle XXI no han de ser contenidors d’objectes, sinó llocs per habitar i per al debat». I això és al que aspira el Centre Obert d’Arquitectura, acabat d’inaugurar.

Temes:

Arquitectura