A l’espigó

Petició de presó per a l’home que va incitar els seus gossos a atacar una colònia de gats a la Barceloneta

  • L’Associació Gats de l’Espigó reclama 18 mesos de presó per cadascun dels tres felins morts el 2019

  • També s’ha personat en la causa l’Ajuntament de Barcelona, que demana una indemnització

Petició de presó per a l’home que va incitar els seus gossos a atacar una colònia de gats a la Barceloneta

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’home que, el 2019, va deixar anar els seus cinc gossos a l’espigó de la Barceloneta i els va incitar a agredir una colònia de gats s’enfronta ara a una pena de presó. Va passar en diverses ocasions fa dos anys i, a conseqüència d’aquests atacs, van morir tres felins. Patricia Sperje, presidenta de l’Associació Gats de l’Espigó de la Barceloneta (AGEB), va posar una denúncia el 28 de desembre del 2019. L’entitat es va fundar el 2018 per protegir aquesta colònia de gats.

Aquesta associació representa ara l’acusació particular i demana 18 mesos de presó per cada felí mort, així com una indemnització per danys morals. En aquest judici, que segons calcula l’advocada de l’entitat, Cristina Bécares, se celebrarà previsiblement en un mínim de vuit mesos, també s’hi ha personat l’Ajuntament de Barcelona. El consistori demana també una indemnització per cada gat mort esterilitzat.

Per a Bécares, es tracta d’un «judici inusual», perquè l’acusat no va maltractar directament els gats, sinó que va atiar els gossos perquè l’ataquessin. «Davant situacions així, moltes vegades les associacions decideixen no denunciar. I els jutges no solen tirar endavant aquests casos», explica Bécares a aquest diari. «Espero que sigui un precedent per tal que les entitats denunciïn», diu.

De matinada

Els fets es remunten al desembre del 2019. «Un pescador va veure una persona passejant amb cinc gossos a les dues del matí. L’amo els va deixar anar a l’espigó i van acabar matant tres gats. Les fotos són sàdiques», relatava llavors a aquest diari Sperje. Arran d’aquests atacs, els veïns van començar a fer torns per vigilar la zona. 

La colònia de gats de l’espigó de la Barceloneta existeix des de fa nou anys, però el 2019, poc abans dels atacs, el veïnat va decidir muntar una associació per protegir-los. Abans, se’n cuidaven els pescadors. Ara, els 20 voluntaris que formen part de l’entitat esterilitzen els gats a través d’un programa de l’ajuntament i els donen menjar.  

Trasllat dels gats

El desembre del 2019, Héctor Linares va ser un dels veïns que va fer guàrdia a l’espigó quan, de nou, va aparèixer l’home amb els seus cinc gossos. «Vaig veure com els va treure la corretja i vaig sentir com els animava a atacar els gats», narrava. Quan Linares el va increpar, l’home va incitar un altre gos a mossegar-lo. Va ser llavors quan va trucar a la policia. «Li van prendre les dades i el van obligar a anar-se’n, però no li van treure els gossos», va afegir Linares.

Notícies relacionades

Arran d’aquells atacs, l’associació va traslladar la colònia de gats a un recinte privat de la Barceloneta. «Nosaltres vam fer la denúncia per evitar més atacs», explica la presidenta de l’entitat, Patricia Sperje. Per això van decidir treure els animals d’allà. Actualment un total de 10 felins formen part d’aquesta colònia.

Desconeixen si abans de la creació de la colònia (que es va fundar «molt poc abans» dels fets ara denunciats) s’havien produït també aquests atacs perquè, fins aleshores, «no es portava un control» dels gats.