Educació

Barcelona començarà el curs amb una ràtio més baixa en la majoria de grups

El descens demogràfic, la presència de més docents i la posada en marxa de més escoles provoquen un descens d’alumnes per aula

Hi haurà 173.928 alumnes a les escoles i instituts de la capital catalana, 5.646 menys dels que hi va haver durant el curs passat

Barcelona començarà el curs amb una ràtio més baixa en la majoria de grups
2
Es llegeix en minuts

Una cosa tan preocupant com el descens demogràfic pot tenir efectes positius en àmbits com l’educatiu. El curs acadèmic vinent s’iniciarà el dia 13 a Barcelona amb grups més reduïts en l’ensenyament obligatori. Així, el 75% dels grups de P3 a les escoles públiques i concertades de la ciutat, menys de 25 alumnes, i el 44%, menys de 22, ha anunciat aquest divendres el Consorci d’Educació de Barcelona. El conseller d’Educació i president del consorci, Josep Gonzàlez-Cambray, va explicar que es produirà aquesta situació educativa avantatjosa per la combinació d’aquest descens de població, la presència de més docents i la posada en marxa de més escoles. La combinació es concreta en 11.271 nens a P3 (901 menys que en el curs anterior), 295 professionals més (239 d’ells docents) i vuit nous centres públics, quatre dels quals deixaran de ser concertats.

A l’ESO, el 55% dels grups tenen una ràtio inferior a 30 alumnes; el 38%, de 30, i el 6% supera aquesta xifra, i a la primària també s’han «modificat les capacitats», segons la gerent del consorci, Mercè Massa. En total, hi haurà 173.928 alumnes a les escoles i instituts de la ciutat, 5.646 menys que el curs passat; del total, 36.252 a infantil (2.272 menys), 80.031 a primària (2.168 menys) i 57.645 a l’ESO (1.207 menys).

Majoria de matrícula en centres públics

Gonzàlez-Cambray ha remarcat que és la primera vegada que es perden alumnes d’ESO. La matrícula en centres públics, mentrestant, ha crescut un punt respecte al curs passat, quan va superar per primera vegada la concertada, i se situa ara en el 52,6%. La dada ha permès a Jordi Martí, tinent d’alcalde d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona i vicepresident del Consorci, Jordi Martí, assegurar que «es consolida l’aposta per l’educació pública» a la ciutat.

Notícies relacionades

També ha augmentat un punt, fins al 13%, l’alumnat amb vulnerabilitat reconeguda per motius socioeconòmics i culturals, del qual el 67% està matriculat a l’escola pública i el 33% a la concertada. D’entre les 29 zones d’escolarització de la capital, 17 estan equilibrades, sis tenen un lleuger desequilibri i sis més un desequilibri superior al 10%; aquest índex sorgeix de comparar si la pública acull més alumnat vulnerable que la concertada, en relació amb el seu pes entre la població general. Durant l’estiu s’han realitzat obres de millora i adequació a 154 centres de Barcelona, amb un pressupost total de 32,1 milions, i a 36 d’aquests els treballs continuaran durant el primer trimestre.

Quant a la Formació Professional (FP), a Barcelona i al conjunt de Catalunya s’ha experimentat un augment de la demanda de places: hi ha hagut 2.035 preinscripcions més en grau mitjà (+27%) i 2.690 més en grau superior (+22%). Dels 68 grups extres que ha ofert la conselleria per fer front a l’augment, 11 són a Barcelona en 10 cicles de grau mitjà diferents.