Urbanisme

Els antics ocellaires de la Rambla denuncien l’ajuntament per frenar el seu desnonament

  • El paradista majoritari presenta al jutjat un recurs contenciós administratiu contra el consistori per evitar el desallotjament, previst per al dia 17

  • El govern municipal recorda que no hi ha data prevista de retirada i que el pla especial d’ordenació del passeig limita el tipus de parades

Els antics ocellaires de la Rambla denuncien l’ajuntament per frenar el seu desnonament

Jordi Cotrina

3
Es llegeix en minuts

El paradista majoritari de les antigues ocelleries de la Rambla, la família Cuenca, ha denunciat l’Ajuntament de Barcelona als jutjats per aconseguir aturar el seu desnonament administratiu, previst per al 17 de setembre. Xavier Cuenca, membre de la tercera generació de la família Cuenca, propietària de cinc de les 11 parades, ha explicat que s’han vist abocats a presentar un recurs contenciós administratiu contra el consistori «perquè sabem que tenim la raó» que les seves concessions no s’han extingit i «perquè no hi ha diàleg amb l’ajuntament».

El recurs contenciós administratiu té per objectiu que s’arxivi i deixi sense efecte la resolució de 14 de juny del 2021, corresponent a l’expedient administratiu incoat pel consistori, que declara l’extinció de les concessions que ostenten els antics ocellaires, avui dedicats a la venda de productes per a turistes. Segons aquesta resolució, l’ajuntament defensa que el termini de 50 anys de durada màxima de les concessions ha expirat perquè es van atorgar el 1971 i, per tant, té dret a clausurar i fer caure les parades que es van obrir a finals del segle XIX.

Cuenca, que ha negat que les concessions siguin de 1971 i ha desafiat l’ajuntament a mostrar-les, assegura que la vigència de les concessions data de 1999 i el 2010 per les diferents modificacions de les regulacions municipals i del canvi d’usos a què s’han vist sotmeses les llicències municipals atorgades als venedors. A més, el comerciant assenyala que si l’argument municipal sobre l’acabament de les concessions fos vàlid legalment, en aquests moments haurien caducat les llicències de moltes de les parades dels mercats municipals.

Diferència de criteris

En el recurs s’argumenta també que si es pren per referència la data de 1971, les concessions tindrien una durada de 99 anys, ja que així ho preveia la legislació vigent en el moment del seu atorgament i la jurisprudència aplicable. En la seva compareixença davant els mitjans, Cuenca ha emfatitzat que el que volen és «trobar una solució consensuada amb l’ajuntament. Un acord que beneficiï o perjudiqui el mínim totes les parts: els paradistes, l’ajuntament i els treballadors, i això només es pot trobar parlant».

Fonts municipals consultades per Efe han assegurat que «s’ha mantingut el diàleg amb ells en tot moment però els seus quioscos no es poden mantenir a la Rambla», tot i que encara no hi ha data de retirada de les parades. «El govern municipal ha expressat la seva voluntat de retirar les parades durant aquest any, però encara no hi ha cap data concreta perquè ho volem fer una vegada s’hagin esgotat tots els terminis legals», han indicat.

Els quioscos del futur

A més d’assenyalar que les concessions han caducat, l’ajuntament argumenta que el 2016 es va aprovar definitivament el pla especial d’ordenació de la Rambla de Barcelona, que incloïa el tipus de quioscos que hi podia haver al futur passeig: els de flors, els de premsa, els de l’ONCE i el Museu de Cera. «Aquest document no contemplava ja els quioscos dels antics ocellaires i, per tant, aquests haurien de desaparèixer de l’emblemàtic passeig perquè la seva presència és incompatible amb la nova ordenació proposada», assenyalen aquestes fonts, i les posteriors aprovacions de l’avantprojecte i el projecte executiu han avançat en aquesta línia, remarquen.

Notícies relacionades

Els antics ocellaires plantegen a l’ajuntament que fins i tot en la pitjor situació, el tancament definitiu, els punts de venda actuals segueixin oberts fins al 2028, quan

les obres de remodelació de la Rambla afectaran el tram nord del passeig, on hi ha ubicats els 11 quioscos, situats tots a la part alta.