DESNONATS A L’AGOST

Al carrer amb tres menors, un d’ells amb leucèmia

  • Aquest dilluns una família d’origen veneçolà, amb un adolescent en cadira de rodes pendent d’un trasplantament de maluc, ha sigut expulsada de l’habitació que llogava a Badalona

  • La mare i els seus tres fills, de 6, 9 i 17 anys, s’han passat vuit hores sota un pont amb les seves maletes al barri de la Salut després que l’amo els fes fora del pis

A1-123432646.jpg

A1-123432646.jpg / Simone Boccaccio (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en moviments socials i veïnals

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A les vuit del matí va arribar el propietari del pis i els va dir que, com ja els havia advertit, havien de marxar. Fins i tot els va pagar el taxi perquè no estiguessin amb les maletes a la porta. L’Alejandra, nerviosa, va demanar al taxista que la portés als serveis socials municipals a demanar ajuda, però allà li van dir el que també li havien dit quan hi havia acudit anteriorment a demanar ajuda: que no podien ajudar-la, que no tenien res. I, amb el cel negre amenaçant tempesta, es va refugiar durant hores allà al davant, sota un pont davant la parada de metro de La Salut, a Badalona, amb els seus tres fills de 6, 9 i 17 anys, el més gran amb leucèmia i en cadira de rodes.

L’Alejandra és veneçolana i va arribar a Barcelona amb el seu fill gran fa dos anys per tractar la seva malaltia. Va estar dos anys en un pis d’acollida com a sol·licitant d’asil i per la malaltia del seu fill, però quan va obtenir la residència va haver de deixar-lo. Llavors va buscar una habitació al barri del Carmel, a Barcelona, on vivia, però li va ser impossible trobar res a Barcelona i finalment va aconseguir les dues habitacions d’on aquest dilluns ha sigut expulsada a Badalona. El problema va ser que a qui va llogar les habitacions no era el propietari, sinó una inquilina que no pagava i a qui el propietari va ordenar abandonar el pis aquest dilluns. «Nosaltres volem pagar una habitació, el problema és que ningú ens la lloga perquè no ens arriba per a la fiança», explicava aquest dilluns al matí l’Alejandra des del carrer, al costat de les maletes i els seus fills petits voltant per allà, ja molt cansats i nerviosos després de tantes hores al carrer sense entendre res.

El seu fill gran, que òbviament sí que entén la situació, no hi pot fer res, impotent veient la seva mare patir, en una cadira de rodes a l’espera de la pròtesi total de maluc que necessita després d’haver-ho passat molt malament. Al setembre comença a estudiar un PFI a Barcelona, al qual ja està matriculat. «Nosaltres no volíem deixar Barcelona, però vam venir a Badalona perquè és l’únic lloc on vam trobar habitació. El problema ara és que a Barcelona no ens ajuden perquè diuen que ara vivim a Badalona, i a Badalona ens diuen que estem empadronats a Barcelona», diu la mare desesperada.

El seu marit va arribar fa poc a Barcelona des de Veneçuela amb els seus dos fills petits perquè feia dos anys que no es veien, amb el fill gran molt greu, i ja no podien més. Tot just arribar, el pare va començar a treballar, tot i que de manera irregular, perquè a qui van concedir l’asil és a ella, no a ell; per això insisteixen que podrien i volen pagar una habitació, que només necessiten que els obrin les portes.

Notícies relacionades

Solució provisional

Després que l’Alejandra mogués cel i terra durant les llargues hores al carrer amb els seus tres fills, i amb l’ajuda del soroll a les xarxes socials fet per la comunitat veneçolana a Espanya, l’Ajuntament de Badalona ha ofert a la família «una nit amb alimentació i trasllat al CUESB, allotjament d’emergència de Barcelona (hi ha un conveni entre les dues ciutats atesa la falta de recursos d’emergència fora de la capital). Finalment, la dona ha renunciat a aquesta solució proposada pel consistori atesa la seva extrema temporalitat, una sola nit, i finalment ha agafat les tres nits d’hotel que li ha ofert una dona que ha conegut la seva història per les xarxes socials. «El meu fill demà ha d’anar a l’hospital a fer-se una prova important. No em vull trobar en la mateixa situació una altra vegada, a més amb la pluja que cau i que es preveu que continuï caient», conclou la dona.