Barcelonejant

Cinc dies sense Pere Aragonès

El president ha estat uns dies de vacances a l’estranger, mentre el substituïa en funcions el vicepresident Jordi Puigneró

PERE ARAGONES

PERE ARAGONES

3
Es llegeix en minuts
Joan Vehils

Catalunya ha estat cinc dies amb un nou president de la Generalitat i un té la sensació que no se n’ha assabentat ningú. Entre el 5 i el 10 d’agost Pere Aragonès es va absentar de vacances a l’estranger. Durant aquells dies, tal com va informar el DOGC del dia 3, va exercir la suplència en l’exercici de president en funcions el vicepresident Jordi Puigneró.

Aragonès té tot el dret del món d’anar-se’n de vacances. Només faltaria. És més, com passa amb els seus sous, moltes vegades són escassos per la responsabilitat que exerceixen. No obstant, sorprèn que ho faci a l’estranger i produeix certa sorpresa que al seu Instagram pengi fotos cuinant un arròs amb castanyons a Pineda de Mar (Maresme) i no pugi res del lloc triat fora de Catalunya.

El president no ha sigut l’únic que ha abandonat el país uns dies de manera oficial. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha estat set dies a l’estranger mentre el conseller Roger Torrent assumia el seu lloc i la consellera d’Acció Exterior i Transparència, Victòria Alsina, també ha estat 15 dies absent. Per sort no ha passat res anormal, com en aquella ocasió el 2004, en què el conseller en cap Josep-Luís Carod-Rovira, aprofitant un viatge privat de Maragall a Turquia, es va reunir a Perpinyà amb la cúpula d’ETA, trobada que va causar enrenou nacional.

A Puigneró l’hi han posat fàcil i la decisió de més calat que li ha tocat prendre com a president en funcions va ser la tornada del públic al Camp Nou. Ara, ja de vicepresident, també s’ha agafat les seves merescudes vacances, però segur que ha descobert que en això de la política sempre es porta el càrrec a sobre.

El retrobament de Puigneró

La prova és que Puigneró, després de pujar a la Pica d’Estats va descendir els 3.143 metres d’altura fins a arribar a Cadaqués. I, és clar, allà es va retrobar amb Pilar Rahola, tot i que en aquesta ocasió no fos per menjar paella. Es van citar al restaurant Compartir dels estrellats Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, i allà el vam veure amb bermudes, però també mascareta. Abans havien assistit a l’església de Santa Maria a la presentació del llibre de Xavi Solà ‘La història d’un miracle’, on els va acompanyar el mossèn Jaume Angelats, l’exconseller Ramon Tremosa i Natàlia Garriga, la consellera de Cultura de la qual tothom parla bé.

Cadaqués té aquestes coses. D’una banda, si t’agafa Rahola, surts a la foto i, de l’altra, pots coincidir amb qualsevol. Sense anar més lluny, dimarts Puigneró va sopar al Xiringuito de la Sal al costat de l’arquitecte i ex tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Sant Cugat Pere Casajoana i, just un dia després, aquesta mateixa taula l’ocupava el president del Cercle d’Economia, Javier Faus.

¡Ah! I per si no n’hi hagués prou, alhora, l’advocat Gonzalo Boye, que també ha passat per Cadaqués després de quedar-se uns dies al lloc on es va celebrar la paella de Puigdemont, sopava amb un nombrós grup de fans... I hi va haver foto, però aquesta vegada sense polèmica.

El conseller Giró, a Barcelona

El que ha disfrutat de poques vacances, però per motius molt diferents és el conseller d’Economia, Jaume Giró. Aquesta setmana se l’ha vist en diverses ocasions sol en un restaurant de Barcelona. El motiu és que ha estat amb la seva mare a l’hospital i només sortia per dinar. Des que va començar les seves vacances el dia 6 d’agost no es va separar ni un instant de la seva mare que després de patir un Alzheimer avançat i patir un ictus va morir aquest mateix dimecres.

Notícies relacionades

El conseller ha preferit portar aquells moments complicats amb la màxima discreció i no alterar les vacances dels seus col·legues. Ara, amb la seva dona i les seves filles, podrà passar uns dies de descans a l’Empordà. Sens dubte, haurà de carregar energies per afrontar les negociacions que li esperen dels pressupostos del 2022. A més, ve d’un mes de juliol complicat, tot i que el balanç final és positiu després d’aconseguir la recuperació de l’‘investment grade’ del deute de la Generalitat per part de l’agència Fitch o la llum verda per part del Parlament als seus avals per al Fons Complementari de Riscos.

En fi, que demà comença lentament la tornada a la normalitat i dilluns tornarem tots a la crua realitat.