Sector clau

La Barcelona turística resisteix en un estiu de mínims

  • Moltes reserves s’han mantingut en la cinquena onada, tot i que s’ha frenat la demanda per a les pròximes setmanes, pendents de l’evolució de la pandèmia

A1-119985076.JPG

A1-119985076.JPG / Ferran Nadeu (EPC)

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Com una muntanya russa, el turisme a Barcelona continua alternant aquests últims mesos moments de bones expectatives de recuperació amb envestides com la cinquena onada que ha tornat a desestabilitzar les previsions estivals. Acabat d’iniciar l’agost, qualsevol vaticini queda en la corda fluixa perquè l’avenç de les reserves va aparellat a l’evolució de la pandèmia. Els hotelers ratifiquen que l’estiu està perdut i s’encomanen a un inici de recuperació a la tardor que es consolidi a partir dels congressos de febrer del 2022, mentre Turisme de Barcelona posa èmfasi en alguns avenços significatius, com la tornada del turisme internacional (des del juny supera el nacional), la progressiva recuperació de vols i creuers, així com les cerques a Google de transport i allotjament a la capital catalana a nivell internacional.

La temporada d’estiu ha tornat a ser d’infart per al sector, des que ajuntament i consorci turístic auguressin una recuperació «més ràpida del previst» en el llançament de les campanyes de promoció internacional, amb una progressiva reobertura d’hotels, fins a les negres nuvolades aparegudes al juliol quan el mapa de contagis d’Espanya, i en concret Catalunya, va tornar a foragitar milers de potencials visitants. Per al Gremi d’Hotels de Barcelona l’estiu ha sigut clarament «dolent», atès que les places activades a la ciutat s’han quedat en un 40% del total de la planta hotelera, mentre que l’ocupació de les últimes setmanes també s’ha desinflat, quedant en un 40%, que podrien arribar al 45% a l’agost. Uns números que combinats suposen una ocupació real molt baixa. «Si una nit d’estiu normal hi hauria unes 60.000 persones pernoctant en hotels, ara n’hi ha menys de 12.000», estima el seu director general, Manel Casals.

Turistes descansen en un banc de la Rambla, la setmana passada. / ALVARO MONGE

El mateix portaveu fa notar que l’impacte de les successives onades és cada vegada menor, perquè estem aprenent a conviure i fins i tot viatjar en pandèmia. Així, malgrat que l’últim repunt va tallar el creixement, «no hi va haver tantes anul·lacions com pensem tot i que sí que va disminuir el ritme de noves reserves, que ara s’ha recuperat una miqueta». Però si a principis d’estiu l’antelació havia arribat a ser de més de tres setmanes, com destaquen les dades de l’Observatori del Turisme a Barcelona del juliol, en les últimes setmanes ha tornat a ser de 13, i molts ‘last minut’.

Recuperar la confiança

Casals confia que al setembre, amb l’avenç de la vacunació, el visitant senti més confiança i l’impacte de les xifres de contagis sigui cada vegada més curt. Aleshores, espera que torni el turisme urbà, ja que l’estival de sol i platja té altres destinacions ara més temptadores i amb millors dades epidemiològiques. No obstant, la vista està posada en la nova cita del congrés de telefonia mòbil al febrer.

La radiografia que aporta l’observatori constata com en l’última quinzena de juliol, malgrat tot, les reserves internacionals (entorn del 55%) superen les domèstiques, tot i que les distàncies s’han retallat. Les que creixen en aquests moments són nacionals, i sobretot de la resta de Catalunya. Els visitants forans són majoritàriament de països pròxims, com França, Itàlia i Bèlgica, assenyalen en el consorci. Des de l’Observatori del Turisme valoren la situació com de «lenta recuperació», bastant estable respecte al juliol. Ajuda l’optimisme que el 90% d’equipaments culturals estiguin oberts, i el creixement de vols «que situen Espanya com a primera destinació amb vols internacionals a nivell europeu». En l’àmbit de les connexions, també el Port de Barcelona continua recuperant a poc a poc el pols dels creuers, i si aquesta setmana s’esperen cinc barcos, la pròxima ja seran set, mentre que a la tardor les operatives de navilieres augmentaran. Fins a l’octubre, hi ha 20 companyies que han confirmat escales o inicis de ruta al port local.

Una altra pista sobre els passos que fa la ciutat en aquest escenari d’incògnites són les cerques a Google. Les de Barcelona ciutat són 7 punts percentuals per sobre de les de fa un any, però 41 per sota del 2019. L’interès en les últimes setmanes procedeix sobretot de la resta del territori català. El país amb un nivell d’interès més alt per la capital catalana és França, tot i que també hi ha bastantes cerques des d’Alemanya, Itàlia i el Regne Unit.

Notícies relacionades

L’informe de l’observatori assenyala a més que tot i que les cerques de vols als principals països emissors són domèstiques, la destinació Barcelona ocupa la 9a posició en les internacionals i la 12a en cerques d’allotjament. Des del mateix territori espanyol, la capital catalana és segona en cerca de vols.

D’altra banda, a l’horitzó es dibuixen 32 congressos confirmats a curt termini d’un total de 110 en els pròxims anys, a més de 90 candidatures encara obertes fins al 2027, ja que les grans cites es contracten amb gran antelació.