SENTÈNCIA A BARCELONA

Absolts tres activistes per protestar en un centre de bellesa

  • La fiscalia reclamava tres anys de presó per al portaveu del Sindicat de Llogateres i dues persones més

  • El jutge afirma que l’acció es va realitzar de manera pacífica i que no es va coaccionar la gerent del local

A1-116149450.jpg

A1-116149450.jpg / JOAN CORTADELLAS (EPC)

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutjat penal de Barcelona ha absolt el portaveu del Sindicat de Llogateres, Jaime Palomera, i els activistes Alpha Mikeliunas i Fran Ortega dels presumptes delictes de coaccions i violació de domicili per l’ocupació el 17 d’octubre del 2018 de l’Institut de Bellesa Francis i pel qual la fiscalia reclamava per a cada un tres anys de presó. És la primera vegada que es reclamava una pena tan elevada contra el sindicat d’inquilins. La sentència destaca que van actuar de forma pacífica.

L’origen de l’acusació contra el Sindicat de Llogateres es remunta a l’any 2018, quan la família Fradera Bes, propietària de diverses vivendes a Barcelona, no va prorrogar el contracte que mantenia amb Alpha Mikeliunas i Fran Ortega, al carrer de Floridablanca. Els inquilins ja havien denunciat que estaven sent sotmesos a un procés de mòbing immobiliari, convivint amb desperfectes, aigua no potable i plagues, entre d’altres. En el context d’aquest conflicte, el 17 d’octubre del 2018, el sindicat d’inquilins va convocar una protesta a l’Institut de Bellesa Francis, de la família Fradera Bes.

La sentència del Jutjat Penal número 11 de Barcelona relata que amb «la finalitat de denunciar públicament la situació arrendatària dels acusats (l’Alpha i el Fran), donar a conèixer a l’opinió pública la seva petició de canvis legislatius i de poder dialogar directament amb la propietat i no amb l’administradora de la finca», els tres van participar en unes concentracions convocades el 21 de juny i 7 de juliol del 2018 davant l’Institut de Bellesa Francis, a Barcelona. El jutge, no obstant, afirma que no s’ha acreditat que els encausats «portessin a terme una campanya de desprestigi, difamació i fustigació a la família» Fradera.

No va parar l’activitat del local

Notícies relacionades

L’acció de protesta es va repetir el 17 d’octubre del 2018. Els activistes van convocar aquell dia una concentració a la plaça Urquinaona per dirigir-se i reunir-se davant el saló de bellesa, que van acabar ocupant de 30 a 40 persones, entre els quals, els imputats. Els manifestants van repartir pamflets i amb un megàfon i pancartes van protestar per la situació que vivien l’Alpha i el Fran, i es van mantenir al local «de forma pacífica», malgrat «la incomoditat de la situació per a les clientes que van continuar rebent els seus tractaments», detalla la sentència.

El jutjat remarca que no s’ha acreditat que els concentrats «estiguessin al local amb violència i intimidació» i que cap a les 17.00 hores van arribar a l’acord de reunir-se l’endemà amb l’advocat de la família i van abandonar el lloc. En aquest mateix sentit, incideix que no ha quedat provat que van existir coaccions cap a la gerent de l’establiment, que no va sortir del despatx fins que va finalitzar la protesta, i els acusats desconeixien que estava allà.