Investigació oberta

Una altra baralla mortal s’endinsa en la sensació d’abandonament de la Mina

Apuñalamiento en la Mina

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

 

«He vist que es cridaven, que es pegaven i que anaven d’un costat a l’altre. Després, un s’ha quedat estirat a terra i m’han dit que s’ha mort». La dona ho explica amb el cansament de qui ha vist el mateix massa vegades i assenyalant amb moviments laterals de la mà la plaça que formen els dos blocs dels carrers de Venus i Saturn del barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs. En aquest lloc aquest dimarts a primera hora de la tarda un home n’ha apunyalat mortalment un altre durant una baralla.

Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per aclarir l’ocorregut, que està sota secret de sumari, i mirar d’identificar i detenir l’autor material d’aquesta mort violenta. Els veïns, no obstant, asseguren que el que ha passat aquesta tarda a la Mina ha sigut una discussió entre toxicòmans –una altra més–, que coneixen tant la víctima com el sospitós, que entre ells les baralles eren quotidianes i que dos dels presumptes agressors van advertir ahir mateix el mort que, si tornaven a veure’l, el matarien. «Aquí ja no hi ha respecte, fa 48 anys que visc en aquest barri i mai ho havia vist com ara. Visc al primer portal de l’edifici de Venus i tinc por quan he d’entrar a casa», resumia el client d’un bar ubicat just davant l’escena d’un crim que més que indignar-los sembla endinsar-se en la seva sensació d’abandonament per part de les administracions. «La policia hauria d’entrar i netejar de droga tot això», afegia un altre client des de la barra. «Perquè sense la droga, això d’avui no hauria passat», concloïa. La denúncia que en aquests dos blocs, sobretot en el del carrer de Venus, el trànsit d’heroïna ha degradat de forma significativa l’entorn no és nova.

Assassinat a plena llum

L’assassinat d’aquest dimarts ha ocorregut a plena llum del dia, cap a les 15.00 hores, al mateix lloc en el qual fa dos anys va morir un altre home en una altra baralla desencadenada per la droga. I la setmana passada, el dimarts 20 de juliol a les 10.00 hores, no lluny d’aquí i en un enfrontament que aparentment no guarda relació amb l’episodi d’avui, un tercer home va resultar greument ferit després de ser atacat per arma blanca. Agents dels Mossos van haver de socórrer-lo al quedar estirat al carrer. La investigació per aquest incident continua oberta.

Amb antecedents com aquests, entre d’altres, potser es comprèn millor per què l’assassinat d’aquesta tarda no ha sembrat el pànic. A les cinc, dues hores després del crim, mentre un treballador municipal utilitzava una manguera a pressió per netejar la sang que havia quedat a terra després que la comitiva judicial aixequés el cadàver, agents de la policia científica dels Mossos escorcollaven llanterna en mà els contenidors de la zona a la recerca de l’arma homicida –un ganivet de grans dimensions– i dos nens, fent voltes amb la seva bicicleta, contemplaven l’escena negant amb el cap. «La Mina ja no val, el meu pare diu que ens n’anirem», deixava anar un d’ells.

 

Efectius d’emergències han acudit al lloc per intentar reanimar la víctima, però al final han acabat certificant la seva mort.

Notícies relacionades

Agents de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Nord han obert una investigació per aclarir aquest homicidi. El cas es troba sota secret d’actuacions.

És la segona agressió en pocs dies a Sant Adriá. El 20 de juliol hi va haver un atac amb arma blanca també en ple carrer. En aquella ocasió, la víctima no va perdre la vida.