Canvis per la pandèmia
Set prototips de terrassa amb plataforma de Barcelona passen l’examen
L’ajuntament opina que les proves han anat molt bé i inicia els tràmits per modificar l’ordenança de terrasses que permetrà consolidar les 1.588 guanyades a la calçada però amb disseny
Las nuevas terrazas de Barcelona que sustituyen los bloques de hormigón. C/ Portal Nou, 23. (Ciutat Vella) Prototipo de Urbadis Microarquitectura /
L’aprovat ha arribat gairebé dos mesos després de començar a provar els prototips de terrassa en plataforma que permetrà arrencar per sempre del paisatge urbà de Barcelona les lletgíssimes barreres de formigó que ara conformen les terrasses de bar provisionals a la calçada. L’ajuntament i un comitè tècnic han donat llum verda a set models testats, però la implantació definitiva exigeix forçosament una modificació de l’ordenança municipal de terrasses que els doni encaix legal. Per això, el consistori ha iniciat els tràmits perquè entri en vigor l’1 de gener del 2022, que és just quan caduquen (si la pandèmia ho permet) els permisos excepcionals de terrasses noves o ampliades des de l’inici de la crisi sanitària.
En tot aquell temps, el municipi ha autoritzat 3.668 d’aquestes llicències excepcionals, de les quals 1.588 s’han guanyat a la calçada, sigui eliminant carrils, aparcaments o xamfrans. I són aquests últims emplaçaments els que el govern local vol blindar, ja que a més de permetre l’activitat de molts negocis que no podien comptar amb el seu aforament interior a causa de la Covid-19, han ajudat a desterrar el cotxe dels carrers, com defensa l’equip de Colau.
En aquest sentit, el Gremi de Restauració de Barcelona destaca que el total de negocis ampliats podran tramitar les peticions per consolidar els vetlladors si compleixen amb la normativa, mentre que l’ajuntament destaca que aquests canvis en l’ordenança s’enfoquen les que no han crescut en espai per als vianants i quedaven fora d’ordenació. A més, hauran de complir les necessàries mesures de distàncies, accessibilitat i espai de passada, com ha explicat la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz.
La regidora remarca que la resta de casos, més de 2.000, s’«estudiaran» un per un perquè l’ordenança general «no serà més laxa» i només podran continuar les que compleixin amb les condicions ja establertes. La majoria d’aquestes tornaran al seu format original al compactar-se quan finalitzi la situació d’excepcionalitat.
Terminis i requisits
Unes i altres tindran un marge de dos mesos (fins a principi de març) per poder fer la tramitació, període durant el qual els permisos es prorrogaran automàticament. Les que compleixin les condicions tècniques i siguin aprovades hauran de desplegar un dels prototips aprovats abans que finalitzi juny del 2022. Les plataformes, doncs, arribaran progressivament segons la capacitat de cada establiment, que podrà accedir a subvencions (de fins al 50%) del fons de dos milions d’euros disposat per l’ajuntament. Els detalls de les ajudes es donaran a conèixer ben aviat, segons ha dit l’edil.
El que està clar és que els requisits pactats amb la patronal per poder instal·lar una plataforma (com les que lluen nou bars i restaurants a prova a l’Eixample, Ciutat Vella o Nou Barris, tant en xamfrà com en carrils, desenvolupades per quatre empreses diferents) afectaran una dotzena d’articles de l’ordenança en via de modificació. Inclouen les especificacions tècniques que hauran de complir les terrasses ubicades a la calçada, on l’ús de plataformes serà obligatori.
D’una banda, els mobles hauran d’estar homologats i formar part de la selecció d’elements urbans que ha beneït l’ajuntament. Se situaran als espais de calçada limítrofs a la vorera, com cordons d’aparcament o carrils de circulació, sempre que no afectin un carril bici o de transport públic i que no impedeixin el pas de serveis, la utilització dels serveis públics i permetin la visualització dels senyals de circulació i l’accés a pàrquings o equipaments. A més, emfatitzen, serà necessari garantir una distància adequada amb els altres elements de l’entorn per garantir l’accessibilitat i la seguretat.
Quant a l’estètica dels seus elements, es regula la col·locació de para-sols –que no podran quedar a menys de 20 centímetres del límit exterior de la plataforma–, i no s’admet l’ús de paravents. Ni tampoc es podran instal·lar jardineres entre la plataforma i la vorera.
El calendari dels pròxims passos estima l’aprovació inicial a la comissió d’Urbanisme de setembre, i després un període d’al·legacions de cara a l’aprovació definitiva en el ple de final d’any.
El director del gremi de restauradors, Roger Pallarols, confia a aconseguir de nou el recolzament majoritari de tots els grups polítics i en què la major part dels vetlladors puguin mantenir-se passat aquest període excepcional. El col·lectiu assumeix que «en el marc d’aquesta conversió de llicències, la superfície que ocupa la terrassa es compactarà sempre que sigui possible a fi de reorganitzar i optimitzar l’espai públic». Això suposant que finalitzi la imposició de les distàncies a 1,5 metres que exigeix la crisi del coronavirus.
- Apunts polítics de la setmana Illa busca pis per a 4 anys i sense banderes
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Anàlisi El cas de la parella d’Ayuso
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Falta de servei 5.000 veïns de BCN han estat tres mesos sense rebre cartes de Correus
- investigació Més de 15.000 euros per viatge, 1.000 per avisar en cas de perill
- Narcotráfic Xarxes internacionals volen moure grans volums de droga en la temporada d’esquí
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un fenòmen invisibilitzat L'impacte emocional dels processos migratoriis: entre el dol i la resiliència
- Toni Bou: "Em preocupa què faré quan em retiri per ser tan feliç com ara"