MOBILITZACIÓ A CIUTAT VELLA

La Barceloneta surt al carrer per insistir en el tancament nocturn de la platja més enllà del toc de queda

  • El barri torna a manifestar-se aquest dijous després de «tres mesos en què Sant Joan és pràcticament cada nit»

  • En els últims dies alguns veïns han passat a l’acció, llançant galledes d’aigua des dels balcons als incívics

  • «No ens aturarem perquè s’imposin uns dies de toc de queda; el problema seguirà quan acabi», adverteixen

La Barceloneta surt al carrer per insistir en el tancament nocturn de la platja més enllà del toc de queda

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La seva demanda és clara: demanen a l’alcaldessa que tanqui les platges de la ciutat de nit. «Entre les dotze i les sis del matí, tot l’any, més enllà de la pandèmia», assenyalen des de la plataforma La Barceloneta Diu Prou. És l’única solució que, ara com ara, veuen al problema dels ‘botellons’, que els està «traient la vida». L’hi van demanar cara a cara, en una reunió que van mantenir amb la mateixa Ada Colau i amb el regidor del districte, Jordi Rabassa, després de les primeres mobilitzacions veïnals d’aquest segon estiu pandèmic.

Aquest dijous a les set de la tarda tornaran a sortir al carrer esgotats; «cansats de no poder dormir, ni viure». La situació ha arribat a tal extrem que alguns veïns han optat per foragitar els incívics que s’esgargamellen –i ballen i orinen... – sota els seus balcons llançant-los galledes d’aigua. «És l’estratègia de la desesperació. Jo no parlaria de patrulles ciutadanes, perquè no ho són; però sí que és vigilància de balcó, però és que la gent no pot més. No pot més. La situació s’ha tornat insostenible», assenyala una veïna, a qui un veí li va explicar que, per estalviar-se haver d’omplir les galledes, es va comprar directament una manguera. El problema va venir quan, com passa quan els operaris municipals reguen les platges, els ‘festaires’ es van posar a ballar sota del raig, fet que va fer augmentar la indignació veïnal, sobra dir-ho.

Els membres de la Plataforma La Barceloneta diu Prou –convocants de la nova protesta–descriuen el viscut en els últims mesos com «un Sant Joan diari». Al principi era sobretot els caps de setmana, però, amb l’entrada de l’estiu, és ja cada dia. El que ha esgotat la paciència dels veïns és, a més dels sorolls i la incapacitat per descansar a les seves pròpies cases, la falta de respecte i la barra mostrada per molts dels joves que participen en els ‘botellons’.

El problema dels ‘bicitaxis’

Notícies relacionades

A més del tancament de la platja –que tenen clar que és LA mesura-, demanen, per exemple, que els ‘supermercats de conveniència’ tanquin a les vuit de la tarda per evitar que cridi (i alimentin) els ‘botellons’. Demanen també que es controlin els ‘bicitaxis’, un altre dels focus del problema: «Els bicitaxis porten de tot, música a tota castanya; però també venen alcohol. Al seient porten neveres i tot, perquè els turistes es beguin les coses fresquetes. Ells van evolucionant, però a nosaltres ens van fastiguejant cada dia més», prossegueixen. 

De civisme i ecologisme

La portaveu de La Barceloneta diu Prou, Esther Jorquera, destaca que la petició de tancar la platja a la nit s’ha de desvincular de l’evolució de la pandèmia. «Hauria de fer-se tot l’any. No només per evitar l’incivisme, també per una qüestió mediambiental. És molt contradictori que, d’una banda, es prohibeixi fumar a la platja, tot i que no hi ha ningú que comprovi que no es faci, i, de l’altra, deixin fer ‘botellons’, que omplen les platges de burilles, ampolles, llaunes i vidres trencats, que acaben a l’aigua», relata l’activista veïnal, que considera que l’arrel del problema és «la deixadesa municipal envers el barri». La implantació d’un nou toc de queda, com va demanar aquest dilluns el regidor Batlle, alleujaria uns dies el barri mariner, però aquests insisteixen en la necessitat un pla de xoc més enllà de la pandèmia. És per això que la manifestació d’aquest dijous es manté vigent malgrat l’anunci de noves mesures per controlar la pandèmia que alleugeriran, tot i que sigui per uns dies, el seu problema. I no serà la primera d’aquest estiu. La primera va ser el 30 de juny passat, juntament amb els veïns del Casc Antic. De fet, la llavor es va plantar al barri veí, on, sobretot al passeig del Born, el problema dels ‘botellons’ també és un assumpte de salut pública (no només pels contagis de Covid, que, per descomptat, també). «Ni un toc de queda de 15 dies ni d’un mes solucionarà el nostre problema, que tornarà quan aquest acabi, com hem vist. El que està passant a la Barceloneta és intolerable i injustificable», conclou Jorquera, que afegeix que una altra de les qüestions és que els turistes «venen al barri amb la lliçó apresa que aquí es pot fer de tot».

Temes:

Barceloneta