Barcelonejant

Surf polo i altres activitats insòlites de l’estiu a Barcelona

  • Ve a ser un híbrid de surf i water pol. Es juga cada divendres a la plataforma marina del Fòrum 

  • L’última moda a la Barceloneta és volar sobre el mar a l’estil Aladdin surfista. S’estenen les taules ‘foil’ 

Surf polo i altres activitats insòlites de l’estiu a Barcelona

Simone Boccaccio

4
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Sembla una al·lucinació. Com quan veus un oasi al desert o Toni Cantó dirigint una oficina d’espanyol. Hi ha dues porteries al mar, una pilota i una colla de jugadors ¿sobre planxes de surf? Sona el xiulet. ¡Piiiii! I tots remen cap a la pilota com si fos l’onada de la seva vida. Un principiant aquí toca menys una pilota que Sergio Ramos. Sí, això és més esgotador que intentar fer l’arbre genealògic de Tamara Falcó.

Surf polo. Vindria a ser un híbrid de surf i waterpolo amb topades de rugbi. Nom original: Surfboard Water Polo. Pel que sembla ja es jugava en els anys 30 del segle passat. Amb prou feines ocupa un parell de línies a la Viquipèdia, però per YouTube es poden albirar surfistes fent gols tant a les platges de Waikiki com en alguna piscina del Canadà.

És un invent hawaià, això relaten les revistes especialitzades en surf. La idea se li atribueix a Louis Kahanamoku, tot i que el famós era el germà: el «gran» Duke, «el pare del surf modern», l’anomenen per internet. De fet, se sol muntar anualment un campionat de surf polo al Duke’s Ocean Fest, a Honolulu, al festival que se celebra cada any en la seva memòria.

 «¡Targe-taula!», crida un surfpoler després que li facin un capbussó. «A veure, ¿on és el VAR?», diu una altra jugadora. L’àrbitre fa els ulls grossos. «Abans hi haurà un bar, amb be alta», riu. «¿Que t’agafen d’un peu? ¿Que t’enfonsen? –justificarà després del partit–. No és res comparat amb l’oceà Atlàntic. És una manera d’entrenar per després anar a oceans més forts».

 «La piscina». Així anomenen a aquest recés de mar entre roques. Els partits es juguen a la plataforma marina del Fòrum. L’àrbitre, dempeus sobre una taula de pàdel, és Albert Sanz. No te’n fiïs: el seu somriure és directament proporcional al que et fa suar. És un dels socis de Blue Salt School (passeig marítim del Bogatell, 3574). Es pot passar 8 hores al dia a sobre d’una taula.

Partits cada divendres

Fa dos anys que van començar a muntar partits de SUP Polo. Sí, també existeix: waterpolo sobre taules de pàdel surf, dempeus i amb rems. Per internet es venen fins i tot camps inflables i rems tunejats (amb forat) per fer anar la pilota. Aquest any es van passar al surf polo. «Per entrenar la remada de surf –explica Albert– però amb diversió afegida». Hi ha partit cada divendres a les 16 hores. Tret que hi hagi onades. «Si n’hi ha, sempre anem a les onades».  

«Fins que no es converteixi en un esport olímpic no parem», diu el Lucas rient, ja recuperant alè a terra. «Cansa bastant, sí, però és molt divertit». Tots els surfpolers assenteixen, tot i que s’hagin empassat més aigua que Leonardo DiCaprio a ‘Titanic’. «Te n’empasses més amb les onades», afirma el Pere arronsant les espatlles. ¿El que més agrada? «El bon rotllo que hi ha», diu la Bianca. «Quan ets a l’onada –afegeix Sol–, estàs una mica sol. Aquí fas equip. I quan jugues, no penses què hi ha sota. Et treus la por del mar». I comença a riure. «Hi havia una medusa i ningú se n’ha adonat».

Aquesta no és l’única versió híbrida de waterpolo que s’albira pel Mediterrani: a part del SUP Pol, també hi ha el caiac polo, tot i que només hi ha un equip que el practica a Catalunya: Caiac Polo Banyoles, des de ¡1998! El que sí que es juga a Barcelona és l’híbrid terrestre: bike polo. Aquí es fiquen gols amb maces, com en el polo amb cavalls, però cavalcant bicis. Són més fàcils de mantenir, es justifiquen. Queden tots els dijous, a partir de les 21 hores, al camp de la Ciutadella.

Aladdins surfistes

Tampoc és el més insòlit que s’atalaia últimament per la ciutat. El que està de moda aquest estiu és volar sobre el mar a l’estil d’Aladdin surfista. La paraula que aquest any s’ha de saber pronunciar d’una tirada: foil. Hi ha centenars de milers de fotos a Instagram que presumeixen de vols rasants. «És molt espectacular», afirma Luis Abril, propietari de Sea You Barcelona (passeig del Mare Nostrum, 14). Fa tres anys que aquí lloguen taules voladores: n’hi ha de ‘pàdel’, de surf, elèctriques... Aquest estiu s’estén el wing foil: amb vela.

Foil: així s’anomena una mena de pal sota la taula «amb un petit avió sota». T’ho ensenya Esteban Yusty, l’encarregat de Sea You. I sí, sembla un avió de joguina. «És que realment ho és –detalla–. És el mateix funcionament».

Recomanen estrenar-se amb l’e-foil, l’elèctric. «El ‘foil’ dels reis», l’anomena Esteban. «Per a la persona que vol arribar, anar al mar i volar». Amb una taula d’iniciació i un mar calmat –garanteix–, un Aladdin novell es pot enlairar als 30 minuts. Almenys uns segons.

Notícies relacionades

Per als no voladors, hi ha l’alternativa de les taules elèctriques. «La substitució natural de la moto d’aigua», diu el Luis. «No fa soroll, no contaminen i et donen aquesta part d’adrenalina que potser no et donen altres esports d’aigua».

Per a totes les altres coses: pàdel surf. Aquest any es referma com a plaga costanera. Les taules es multipliquen per la Barceloneta com ho feien els matalassos inflables en els 90, compara Miquel Roigé des del Moloka’i Sup Center. Ara mateix es poden fer més activitats sobre una taula que a terra: ioga, pilates, fitnes, veure com surt el sol, com es pon, la lluna plena, fins i tot passejar el gos. I Can Walk organitza sortides de pàdel de quatre grapes. No, no compten els turistes de ressaca.

Temes:

Estiu