Protecció de la vivenda

El Suprem avala regular els pisos turístics a Barcelona

Ho veu «un instrument legítim» per garantir que hi hagi vivendes de lloguer per a veïns

El Suprem avala regular els pisos turístics a Barcelona

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem (TS) ha avalat la regulació dels pisos turístics que l’Ajuntament de Barcelona va aprovar en el 2016 al desestimar un recurs de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), que va demanar anular el pla urbanístic que els regula i que els magistrats veuen «un instrument legítim» per protegir l’existència de vivendes de lloguer per a veïns.

El recurs s’oposava a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ja va anul·lar una part del pla urbanístic però va avalar limitar l’accés a aquesta activitat econòmica amb una autorització municipal, i la sentència del Suprem, consultada per Europa Press, ratifica la decisió del tribunal català.

Apartur va afirmar que els límits que fixa el pla no estaven justificats per raons d’interès general i qüestionava la seva proporcionalitat, considerant-ho una restricció de la lliure competència, el que el tribunal descarta.

Limitacions ajustades a la regulació europea

El consistori ja va derogar el pla urbanístic impugnat, i està vigent un de nou aprovat el 2017, però el recurs d’Apartur va retreure que conté «les mateixes limitacions que l’anterior», ja que manté l’autorització com a obligatòria i fixa requisits per aconseguir aquesta autorització.

Notícies relacionades

Els magistrats del Suprem resolen que les limitacions als pisos turístics que va fixar Barcelona s’ajusten tant a la regulació europea com a la legislació espanyola, i consideren tancat el debat «per pura tècnica jurídica».

En la sentència, afirmen que un pla urbanístic com aquest és un instrument legítim per requerir una autorització administrativa als pisos turístics, cosa que consideren proporcionada i justificada per protegir «la raó imperiosa d’interès general de facilitar l’existència de vivendes susceptibles d’arrendaments per a residència dels ciutadans».