Urbanisme tàctic

Els bars de Barcelona estrenen amb satisfacció les terrasses segures i estètiques

  • Onze locals de la capital catalana participen en la prova d’uns prototips de terrassa a la calçada, que substituiran els blocs de formigó i pivots grocs

Barcelona 3/06/2021  Nuevas plataformas para las terrazas de Barcelona En la foto terraza modelo Leku-Durbanis en carrer Dos de Maig, 217 Restaurante Gochos  Foto Ferran Nadeu

Barcelona 3/06/2021 Nuevas plataformas para las terrazas de Barcelona En la foto terraza modelo Leku-Durbanis en carrer Dos de Maig, 217 Restaurante Gochos Foto Ferran Nadeu / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts

Al restaurant Marinada avui tot és novetat. El local, situat al carrer de Casp número 61, ha sigut un dels bars triats per l’Ajuntament de Barcelona per implementar un dels nous prototips de terrassa. «Fa un mes i mig que ens van trucar i vaig pensar que era broma», afirma Jordi Sol, el propietari del negoci. Després de diversos retards –hauria d’haver estat llesta per al 15 de maig– dimarts al matí els operaris del consistori van arribar i ho van deixar llest aquella mateixa tarda. «No hem fet res», diu Sol.

Els parroquians arriben al bar i el primer que els crida l’atenció és la nova plataforma. «Quina terrassa més bonica», afirma un d’ells. «He vist les altres i aquesta és la més acollidora de totes», respon orgullosa la Dolors. Han sigut 11 els negocis elegits per a la prova que es farà aquest mes de juny.

Fins dimecres al matí, l’ampliació de terrassa –arran de la pandèmia de la Covid– estava protegida per uns pivots grocs que amb prou feines separaven les taules de la carretera. «Molts movien la taula i la posaven a sobre de la vorera», explica el propietari. En lloc d’aquests pivots, ara hi ha una plataforma de fusta elevada protegida per una barrera decorada amb flors. «Amb aquesta barrera et sents més segur, perquè tothom vol ser a l’exterior i abans era més complicat», diu un dels clients habituals. «És una millora, i tot el que sigui millora està bé», afirma.

Problema de la nova plataforma

Al restaurant també arriben treballadors de l’ajuntament per comprovar que tot està en ordre i la terrassa està funcionant, però s’adonen d’una cosa que tant clients com treballadors ja han notat, la plataforma està inclinada. «Depèn del pendent del carrer», diu una de les treballadores mentre fotografia la tarima. De fet, alguns dels comensals han hagut de moure la taula per tenir estabilitat. «Té bastant pendent i la vorera és més baixa», afirma l’amo. «Segons ens ha dit l’arquitecte, com això és un prototip, els que facin a partir d’ara procuraran millorar-ho, tot i que aquest es quedarà fix», diu.

A prop del Marinada hi ha Boca di Bonifacio, on els cambrers munten la terrassa, encara entre blocs de formigó groc. «Això és molt útil per a nosaltres perquè la cosa funciona, a la gent li ve de gust estar-se fora i la terrassa està sempre plena», diu Roberto Pongo, amo del restaurant. Des del negoci estan expectants amb la decisió que anunciï l’equip municipal. «Confiem que es pugui convertir en una terrassa agradable que connecti amb l’ambient de Barcelona», afirma.

Notícies relacionades

També està envoltat de formigó el bar Casa Sorio, que comparteix l’ampliació de la terrassa amb el local del costat. «Els clients la prefereixen a la terrassa normal», diu Carmen Onieva, propietària del bar. «Aquesta sí està molt bé perquè és bastant àmplia, però també n’hi ha molt estretes», afirma una de les clientes. «Molt segures no em semblen a la calçada», diu.

Pagament de les ampliacions

El problema principal a què ara s’enfronten els propietaris dels bars de la ciutat és que les noves terrasses que instal·li el consistori les hauran de pagar ells. «Nosaltres no cobrem més per atendre a la terrassa perquè tenim clientela familiar, a veure què ens demanen», diu Onieva. «Després de ser un dels sectors més afectats, l’ajuntament hauria de fer algun tipus d’esforç. Vaig escoltar l’alcaldessa parlar d’uns preus bastant elevats», afirma Sol. «Si costa cinc euros d’acord, però si en són 500, no», diu Sebastián González, un altre dels propietaris de Casa Sorio. «Sempre es podria fer més, però, dins d’aquest panorama, estem bastant satisfets», diu Pongo.