Pas endavant per al turisme

Barcelona aplaudeix que el Procicat prepari la tornada dels creuers per «oxigenar» l’economia local

  • L’ajuntament espera que la llum verda als procediments per a les navilieres permeti la represa de l’activitat aquest estiu, després de proves pilot

  • Collboni veu urgent activar l’arribada de viatgers per aeroport i port davant la «situació límit» del comerç cèntric, l’hostaleria i el taxi

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Barcelona confia que el turisme que arriba per mar sigui una realitat aquest estiu i permeti «oxigenar l’economia local». El Procicat va donar llum verda dimarts a la tarda a la publicació del procediment perquè els barcos de creuers turístics puguin començar a operar a Catalunya en unes quantes setmanes i l’ajuntament ha aplaudit aquest dimecres la decisió, que permetria poder fer proves pilot a partir de la segona quinzena de juny si tot va bé, segons ha explicat el primer tinent de Promoció Econòmica, Jaume Collboni.

El Port de Barcelona considera que és un gran pas per anar recuperant l’activitat, però entén que l’enlairament definitiu serà l’aprovació d’un protocol oficial, que esperen que s’aprovi en la reunió que mantindran divendres amb representants del Govern.

Collboni ha destacat que el consistori ha tingut trobades amb el port i les navilieres per facilitar el camí de la recuperació dels creuers a Barcelona. «Barcelona necessita oxigen», ha insistit, en referència explícita als sectors hotelers, la restauració, el comerç del centre i els taxis, que viuen «una situació límit». Per a la ciutat «és una emergència activar l’arribada de visitants pel port i l’aeroport», ha sentenciat. Malgrat defensar la «diversificació» de l’economia local, el regidor considera que el més urgent ara és ressuscitar el motor econòmic del turisme, de la mà de la vacunació.

Dues de les principals navilieres que operen a Barcelona, Costa Cruceros i MSC compten ja amb operativa a punt per rellançar les escales a la capital catalana. No obstant, la primera està estudiant la situació ja que el seu objectiu era realitzar rutes entre Franca, Itàlia i Espanya, però de moment la intenció del Govern és que l’obertura es limiti a rutes domèstiques, al territori.

Assegurança de despeses sanitàries

El Procicat, segons va informar el Govern, ha validat el procediment que hauran de seguir les navilieres perquè s’autoritzi l’activitat turística de creuers amb bandera europea entre ports situats a Catalunya, amb mesures que inclourien l’obligatorietat de tenir una assegurança que cobreixi totes les despeses sanitàries de possibles contagis de Covid. Les companyies hauran de presentar a l’Agència de Salut Pública una sol·licitud d’acceptació del protocol d’actuació i una notificació que s’haurà de seguir per al desembarcament de casos sospitosos o confirmats de Covid-19 i la gestió de contactes en el seu àmbit territorial. Ho hauran de fer amb 20 dies d’antelació a l’inici del creuer o la primera escala, i es respondran les sol·licituds en un màxim de cinc dies.

A la sol·licitud, que està disponible a la web de l’organisme, les navilieres hauran d’exposar l’activitat que farà el creuer, informant de l’itinerari detallat, incloses les dates i els ports del litoral català on es faran escales; del programa d’activitats dels passatgers, i de les característiques del barco (capacitat màxima de passatgers, nombre de passatgers i tripulants amb qui pretén operar a Catalunya).

A més, les companyies hauran d’aportar un pla de salut per prevenir i mitigar riscos sanitaris derivats de la Covid-19, en el qual es descriuran els mitjans sanitaris amb què comptarà el barco i la capacitat de diagnòstic a bord mitjançant tipus de proves diagnòstiques d’infecció activa.

Notícies relacionades

Aquest pla també establirà els aforaments previstos segons espais, llocs i serveis, comuns o camarots; els elements de senyalització i informació als usuaris i a la tripulació sobre mesures a seguir; les mesures d’higiene al barco; els plans de neteja, desinfecció i ventilació, i els circuits per minimitzar contactes entre tripulació i passatgers.

Els operadors també hauran de presentar una declaració responsable en què s’indiqui: el centre sanitari concertat per la naviliera per atendre pacients de Covid-19 i per derivar casos sospitosos; un pla d’allotjament concertat per a pacients asimptomàtics o que no requereixin ingrés hospitalari, i un pla d’allotjament per als contactes estrets que hagin de passar quarantena en cas necessari, abans de la tornada al seu domicili o al barco.