El problema de la vivenda

Particulars d’Airbnb multats a Barcelona negocien una amnistia amb l’ajuntament

  • El consistori es compromet a revisar les multes per estudiar anul·lar-les o fer-les més proporcionades en els 300 casos units en una plataforma d’afectats

  • Es tracta de veïns que van llogar puntualment a turistes la seva vivenda habitual i als quals s’ha imposat sancions que arriben als 60.000 euros

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Comparteixen el ‘pecat’ d’haver llogat puntualment les seves pròpies llars de Barcelona a turistes sense tenir llicència, i d’haver sigut sancionats amb multes que solen arribar als 60.000 euros. Després d’anys de pugna perquè els seus casos tinguin un tracte diferent al dels fons d’inversió i màfies que es lucren llogant vivendes per dies i sense permís, aquest dimecres han arrencat a l’ajuntament el compromís d’anul·lar o reduir les sancions si es comprova la seva desproporcionalitat. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, s’ha reunit amb representants de l’associació ACABA, que representa 300 afectats, dels quals una vintena pateix ja processos d’embargament. La regidora ha explicat posteriorment que la normativa s’ajustarà per castigar als que abusen d’aquesta pràctica il·legal, però sent «sensible a la realitat de les famílies» que eventualment van sucumbir als cants de sirena d’Airbnb.

L’ofensiva municipal contra els abusos dels que sense tenir llicència turística es van lucrar comercialitzant lloguers per dies a turistes durant anys va topar amb una casuística singular, la de persones que en un moment puntual (al marxar de vacances o en cas de necessitat arrendant uns dies una habitació de casa seva) van col·locar un anunci a l’esmentada plataforma. La publicitat els va fer creure que aquesta activitat d’economia col·laborativa estava permesa, al no ser professional. No obstant, el famós programa informàtic aranya que va utilitzar el consistori va ficar tots els infractors al mateix sac. L’enduriment de les sancions els va situar a tots amb «infraccions greus», multades amb fins a 60.000 euros. Diferents afectats porten quatre anys de recursos i al·legacions.

Protesta doble

Tal com va informar aquest diari el mes passat, l’associació ACABA ha iniciat una campanya doble: contra la duresa de les sancions municipals i una altra de judicial contra Airbnb per incentivar aquestes pràctiques i fer «campanyes deslleials». Els afectats particulars es compten per centenars, tot i que de moment el consistori s’ha compromès només amb els integrats a l’esmentada plataforma.

Notícies relacionades

Fonts de l’entitat mantenen que els representants d’Urbanisme amb els quals s’han reunit han acceptat revisar cada cas i «amnistiar els de vivenda habitual llogada ocasionalment», així com ajustar la normativa per poder considerar «greus» (multes que serien de 3.000 euros) en lloc de «molt greus» (60.000) les infraccions d’altres casos del col·lectiu. El mateix portaveu ha destacat que des que van iniciar la campanya han rebut nombroses trucades de nous afectats.

La regidora Sanz ha puntualitzat que la normativa es reformularà i ha admès que «no és el mateix especular amb un pis que fer-ho puntualment». L’ajuntament buscarà propostes «més proporcionades» i «corregirà» tot cas on no s’hagin aplicat correctament les sancions, ha detallat. La idea és adaptar el càstig a «un context més ponderat». No obstant, en aquests moments, diversos embargaments són ja efectius i amb comptes congelats, indiquen des d’ACABA.