On Catalunya

Sector afectat

Barcelona obrirà gairebé tots els xiringuitos de platja aquest any

L’ajuntament aplica una rebaixa del 75% en el cànon de temporada per donar viabilitat als establiments, amb 14 obertures confirmades

La crisi sanitària ha fet que el concurs públic quedi desert en dos casos, a la Mar Bella i Llevant, tot i que s’intentarà promoure’ls

Operadors i consistori obren negociacions de cara a un nou model de licitació diferent a partir del 2022, després d’anys de taxes astronòmiques

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Apostar per un xiringuito de platja a Barcelona en temps de pandèmia té cert component de ruleta russa. Si la vacunació i les restriccions donen treva a la restauració, l’activitat podrà funcionar aquest estiu amb certa normalitat gràcies a l’ampliació de les terrasses que els permetrà mantenir el seu aforament. Altrament, serà possiblement un any de pèrdues, davant la caiguda del turisme i les limitacions horàries. Però la incertesa sanitària i turística no ha impedit que finalment almenys 14 dels 16 xiringuitos del litoral de la ciutat obrin aquesta temporada (alguns ben aviat), amb el recolzament de l’ajuntament que ha rebaixat un 75% els alts cànons habituals. Serà un estiu de transició cap a un nou model previst a partir del 2022.

Fins al 2019, el normal era que per Setmana Santa tots els xiringuitos de platja estiguessin en ebullició. Però l’any passat l’obertura ja va ser tot un part, no només pel coronavirus sinó pel conflicte que van mantenir els operadors amb l’ajuntament per desacords sobre les taxes i la gestió, que van estar a punt de deixar el litoral sense oferta estival. Els ànims s’han calmat ara en aquest sentit, però el repte és aconseguir la viabilitat amb una afluència menor a la d’altres anys. «Molts han decidit obrir només per oferir servei, sabent que sense turisme ni festivals serà difícil que hi hagi beneficis», explica Israel Flores, president de l’associació que n’aglutina la majoria.

Aquest any, la major part dels 16 mantenen la concessió atorgada per l’ajuntament el 2018. Però en sis casos s’ha obert nou concurs, després de les renúncies produïdes l’any passat. Com a resultat, un total de quatre s’han adjudicat de nou, tot i que s’han quedat sense candidatures un xiringuito a la Mar Bella i un altre a Llevant. Fonts municipals indiquen que, tal com marca la normativa, s’abordarà un procediment negociat. En aquest cas, s’oferirà a operadors que van optar a altres ubicacions sense èxit. En cas de no acceptar, aquests dos enclavaments podrien quedar sense ús aquesta temporada.

A aquesta conjuntura s’ha sumat el fet que algunes parts de la platja no estaven a punt per a l’obertura per Setmana Santa, per exemple, en un enclavament hi va haver un robatori de coure del cablatge que possibilitava els subministraments, i en altres punts, el muntatge de les torres de salvament complicaven la localització prevista d’algun xiringuito. Així que a principis d’abril només en van obrir sis, que en l’actualitat ja en són 9 (dos a Sant Sebastià, un a Sant Miquel, un a Nova Icària, dos a Bogatell, dos a Nova Mar Bella i un a Llevant), a falta d’arribar almenys a 14 en les pròximes setmanes. De moment, tots fins a les 17.00 h.

Mesures per la viabilitat

En tots els casos, davant les restriccions d’aforament a la seva terrassa coberta, se’ls permet ampliar espai mitjançant tarimes per mantenir una capacitat que faci viable l’activitat. Com sempre, no poden instal·lar taules ni cadires sobre la sorra, on només estan permeses les gandules. En aquest sentit, el litoral comptarà aquest any amb un servei d’hamaques ja operatiu al Somorrostro, dos quioscos de gelats pendents de muntar i uns altres dos serveis de gandules i para-sols.

La singularitat per la pandèmia fa que la temporada completa, que per llei figura fins al novembre, pugui finalitzar abans aquest any (a finals de setembre o octubre) segons decideixin els empresaris. Forma part dels ajustos conjunturals pactats, entre els quals destaca una retallada del 75% dels cànons, com s’aplica a les terrasses de tota la ciutat. «Sense aquest hauria sigut impossible obrir», afirma Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona, en el qual s’alineen la majoria dels operadors. Afegeix que serà un estiu complicat, sense el turisme habitual i amb una crisi sectorial que «durarà mesos abans de començar a remuntar el 2022».

Precisament, el preu que s’abona al municipi per aquests muntatges (una mitjana de mig milió d’euros per negoci i temporada) i l’estricte del plec de condicions són les principals raons que l’any passat van provocar diverses renúncies. Entre els comiats més sonats hi ha la del xiringuito de platja de Joan Escribà (el restaurant continua), que critica obertament la gestió municipal d’aquestes instal·lacions i no té intenció de tornar a obrir-ne una, explica a aquest diari. Com altres afectats, manté que la pressió sancionadora i inspectora, a part de les limitacions sobre l’activitat culinària, fan molt difícil operar un xiringuito.

Negociacions de cara al 2022

Notícies relacionades

La patronal es queixa que aquesta mà dura (multes de 10.000 euros per comptar amb una taula de més o sobre la sorra) va posar en perill alguns empresaris. Flores emfatitza que a més de les taxes anuals tenen alts costos per les estructures dels xiringuitos i les seves àmplies plantilles, ara minvades. Aquest cercle acaba encarint forçosament els preus de venda de begudes i dinars a peu del mar.

Per això, la reivindicació dels operadors és avançar cap a un nou model aprofitant que aquest any finalitzaran les llicències, ja prorrogades. Pallarols assegura que estan en diàleg amb els responsables de l’àrea municipal d’Ecologia i Urbanisme amb vista a pactar noves bases per als negocis de les platges a partir del 2022. La patronal opina que l’actual fórmula «és insostenible», ja que recau en el millor postor, sense tenir realment en compte la qualitat dels projectes o la seva oferta per al consumidor, ni els serveis que pugui oferir. Evitar «que es liciti per sobre de l’assumible» és un dels reptes, com també ho és flexibilitzar els requisits imposats per Parcs i Jardins, que limiten l’oferta gastronòmica, entre d’altres, es queixen.