INFRAESTRUCTURES

La pressió veïnal aconsegueix millores a la xarxa elèctrica de Barcelona

  • Després d’un hivern de talls de llum i de protestes a diversos barris de la ciutat, aquest dimarts l’ajuntament i Endesa han presentat un pla d’inversions de 43,2 milions

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’últim diumenge de desembre va caure la gota que va fer vessar el got. Després de talls de llum intermitents gairebé diaris des de finals de novembre, els veïns de Torre Baró van dir prou. Aquest barri de muntanya petit, de classes populars, aïllat i envellit, es va plantar en el més cru d’un hivern fred i pandèmic. Van sortir al carrer en plena nit al mig de l’enèsim tall de llum i van baixar a protestar al transformador. Van repetir la mateixa acció durant dies, fins a aconseguir un compromís tant de l’Ajuntament de Barcelona com de la companyia elèctrica. Un compromís que va començar a materialitzar-se el dia 12 amb l’inici de les obres de soterrament del cable elèctric a la part alta del barri; treballs que s’allargaran fins al dia 30 d’agost i que formen part del paquet de mesures en què Endesa preveu invertir aquest any 43,2 milions en la ciutat, segons han anunciat el consistori i la companyia aquest dimarts.

El jove Jose Martínez Vicario, fill de Torre Baró i una de les persones més actives durant les mobilitzacions per denunciar els talls de llum, celebra les primeres mesures, que recorda que arriben després de les protestes ciutadanes i després d’anys d’una xarxa «absolutament obsoleta». «És la primera vegada en la història del barri que l’ajuntament respon amb tanta rapidesa. Ens hem sentit escoltats, i ara no callarem fins que se solucioni el problema de soca-rel. Lluitarem fins al final perquè treguin tots els pals de fusta i canviïn el transformador», diu Martínez Vicario, a qui li ha sabut greu assabentar-se de la roda de premsa de l’Ajuntament de Barcelona i d’Endesa pels mitjans de comunicació. Un dels punts d’inflexió en aquesta lluita va ser el testimoni de la Carmen, mare del Jose, que assegurava a aquest diari que dormia amb el llum encès per por que hi hagués una apagada i no assabentar-se’n. Respira gràcies a una màquina connectada a la llum.

Dels 43,2 milions d’inversió anunciats per Endesa i l’ajuntament aquest dimarts, 27,4 corresponen a una inversió específica per a aquest any i 15,8 a manteniment ordinari, segons assenyalen en un comunicat conjunt en què destaquen l’augment del 30% en la inversió. Aquestes xifres són el resultat d’una taula de coordinació creada a finals de gener, després de les protestes tant a Torre Baró com a Trinitat Nova i el Raval, en què es van abordar les diferents problemàtiques que es van produir aquest hivern en el servei.

Notícies relacionades

Companyia i municipi també expliquen que estan fent un estudi de la xarxa de baixa tensió «per saber on fa falta actuar per reforçar i ampliar les instal·lacions, amb la voluntat d’assegurar la no reincidència». Al barri del Raval, un dels més afectats i mobilitzats, aquests dies s’està treballant al voltants del carrer de Sant Antoni Abat, zona zero dels talls al territori.

El Pla de Ciutat presentat aquest dimarts també incideix en l’increment de la digitalització de la xarxa per a, asseguren, «avançar-se a preparar les infraestructures per fer front als nous reptes de la ciutat i als futurs usos energètics».