Front judicial

El Tribunal de Comptes investiga ajudes de Colau denunciades per Agbar

  • Aigües de Barcelona acusa l’alcaldessa de privilegiar entitats afins amb subvencions que considera excessives

  • «No és només un atac contra el govern municipal, és un atac contra la democràcia», diu el regidor Marc Serra

El Tribunal de Comptes investiga ajudes de Colau denunciades per Agbar
2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Una de les iniciatives de més envergadura que es va proposar Ada Colau com a alcaldessa de Barcelona va ser aconseguir una gestió de l’aigua municipalitzada. El pla no va quallar, i ha tingut com a conseqüència que Agbar, soci principal de l’empresa publico-privada que s’ocupa del servei que l’alcaldessa volia públic, s’hagi convertit en l’arxienemic principal dels comuns. Entre altres fronts, l’empresa en va obrir un contra la multiconsulta, que la va paralitzar.

Ara, Aigües de Barcelona ha denunciat davant el Tribunal de Comptes ajudes concedides per l’ajuntament a diverses entitats, per valor de 6,4 milions d’euros. Entre aquestes en figura una per la concessió de més de 800.000 euros a Enginyers sense Fronteres, entitat amb què va estar vinculat l’actual regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia. El tribunal ha admès a tràmit la denúncia, per això investigarà les ajudes, segons avança ‘El Mundo’.

La rèplica

Badia ha comparegut juntament amb Marc Serra, regidor de Drets de la Ciutadania i Participació, per comentar la denúncia i la seva acceptació a tràmit. Els dos han acusat Agbar de proposar-se frenar l’actuació municipal amb les seves iniciatives judicials. «No és un atac només al govern municipal, és un atac a la democràcia», ha afirmat Serra, que ha assegurat que el consistori aportarà tota la documentació que acredita que les ajudes denunciades van ser concedides complint la normativa prevista, amb l’aval tècnic i jurídic preceptius.

Serra ha remarcat que la denúncia «no és un fet aïllat» i que és un pas més dins de «l’estratègia d’una ofensiva judicial de determinats ‘lobbies’ contra certes polítiques de l’ajuntament». El regidor ha recordat que s’han registrat fins a vuit querelles contra regidors i fins a 40 recursos contra el reglament de participació ciutadana.

Serra ha defensat el paper de les entitats assenyalades per la denúncia, que, ha dit, «desenvolupen una gran tasca a la ciutat». Ha esmentat com a exemples la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i Aigua és Vida. «Semblen denúncies pensades per tacar la gestió municipal, quan Barcelona és referent en transparència. No permetrem que s’ataqui el prestigi de Barcelona en aquest àmbit», ha afegit el regidor, que ha advertit que el govern de Colau estudia emprendre mesures legals contra l’ofensiva que denuncia.

Notícies relacionades

Més succint, Badia ha relatat que no és una cosa que passi només a Barcelona, totes les localitats que han mostrat la voluntat d’acostar-se a la gestió pública de l’aigua s’han trobat amb aquesta ofensiva judicial.

Denúncia a la fiscalia

La denúncia d’Agbar davant el Tribunal de Comptes arriba poc més d’un mes després que l’associació d’Advocats Catalans per la Constitució presentés el 15 de març una denúncia davant la Fiscalia de Barcelona contra Colau i contra cinc membres i ex alts càrrecs de l’ajuntament més per subvencions per un valor total de 3,4 milions d’euros atorgades a diverses entitats afins. Entre aquesta associacions figuren l’Observatori DESC, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i Enginyers sense Fronteres (ESF). La demanda va ser interposada pels delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació de cabals públics i tràfic d’influències.

Temes:

Ada Colau Agbar