‘Desborbonització’

Els últims 110 quilos de Joan Carles I desapareixen de Barcelona

  • L’Ajuntament, tres dies després dels 90 anys de la proclamació de la 2a República, retira l’últim vestigi de l’emèrit dels carrers de la capital catalana

Els últims 110 quilos de Joan Carles I desapareixen de Barcelona
Es llegeix en minuts

Els últims 110 quilos que conservava Joan Carles I a Barcelona se’ls han emportat una quadrilla de cinc operaris, amb l’Eladio comandant els treballs i la Carmen de supervisora. Aquest dissabte al matí l’Ajuntament ha retirat la placa de marbre amb l’escut d’armes dels Borbons de la rebatejada plaça Cinc d’Oros, el penúltim vestigi que conserva la Casa Reial a la capital catalana. 

Notícies relacionades

L’emèrit s’ha fet una mica de pregar en els seus últims espeternecs, ja que l’extracció de la pesada placa ha començat a dos quarts de vuit del matí i no ha acabat fins passades les dotze del migdia. El marbre joancarlista ha sigut pujat a una furgoneta i empaquetat per al magatzem d’art públic de l’Ajuntament, on descansarà al costat del bust que el consistori ja li va retirar al mateix monarca el 2015 i al costat d’altres ‘non grats’, com la placa del franquista general Moscardó i altres figures que va deixar el règim.

90 anys i tres dies després que el seu avi toqués el dos de Madrid i, via port de Cartagena, abandonés territori espanyol, el consistori barceloní ha culminat la retirada de l’últim nomenclàtor referent a Joan Carles I d’Espanya. El 2017 aquesta plaça, que abans va portar el seu nom, va ser rebatejada com a Cinc d’Oros, recuperant així el vocable pel qual era coneguda abans de la dictadura franquista. «No té sentit que el seu escut segueixi en una plaça que no porta el seu nom i que és en una ciutat republicana», ha declarat el regidor de Ciutat Vella i responsable de memòria democràtica, Jordi Rabassa; amb un pin tricolor a la solapa.