Sector econòmic

Ajuntament i hostaleria recolzen la reactivació dels creuers a Barcelona aquest estiu

  • El govern municipal treballa amb el port perquè la ciutat tingui proves pilot sanitàries a finals de juny

  • Collboni considera que la ciutat ha de liderar la recuperació econòmica sense esperar a la vacunació total

  • Les patronals hotelera i de restauració creuen que la iniciativa reanimaria el sector turístic

10717062 591

10717062 591 / MAITE CRUZ

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La pandèmia està dictant intents de reactivació social, cultural i econòmica que en molts casos passen per proves pilot sanitàries a la recerca d’una nova normalitat. Es va assajar fa poc amb concerts, es seguirà al juny amb macroesdeveniments com el congrés mundial de telefonia mòbil i es vol assolir també l’àmbit turístic. La presidenta de Port de Barcelona, Mercè Conesa, va llançar el repte diumenge de reprendre els creuers a partir de finals de juny a la capital catalana amb nous protocols sanitaris, i aquest dilluns ha sigut el primer tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Jaume Collboni, qui ha donat l’aval municipal a aquests plans. També el reivindiquen la restauració i l’hoteleria, necessitats de clientela i turisme. Per contra, Salut ha evitat pronunciar-se.

Collboni ha afirmat que està previst realitzar proves pilot sanitàries amb els principals operadors internacionals davant la resurrecció de l’activitat dels creuers la segona quinzena de juny. Segons el seu parer, la capital catalana ha «de buscar les vies per reactivar l’activitat econòmica de forma segura» en la mesura que avança la vacunació de la ciutadania més vulnerable». Igual que ja s’està fent en altres àmbits, es pretén fer amb el turisme per atraure «clientela per a restaurants, bars, hotels i taxis», molt afectats pels efectes col·laterals de la crisi sanitària.

El regidor ha assegurat que els protocols es portaran a terme en coordinació amb les autoritats sanitàries, tant de la Generalitat com del Ministeri de Salut. L’única condició és que donin llum verda als mecanismes que s’estan dissenyant, ha dit. Segons va avançar Conesa, es basarien en proves PCR abans del creuer, test durant la travessia i vacunació dels membres de la tripulació. Es treballaria de moment amb dues navilieres, i la mobilitat dels viatgers es realitzaria en grups bombolla i evitant concentracions.

Tot i que l’ajuntament d’Ada Colau ha sigut sempre crític amb l’auge dels creuers a Barcelona, en aquesta ocasió s’ha posicionat a favor de l’economia. «No podem estar més temps aturats totalment, significaria tancament d’empreses i atur», ha emfatitzat Collboni, el seu soci en el govern local. És partidari que la capital catalana lideri a Catalunya i Espanya la reactivació econòmica, cultural, d’oci i social. «No podem esperar que tots estiguem vacunats, sinó seria una catàstrofe econòmica i social», ha dit.

La contundència de l’ajuntament contrasta amb el silenci del Departament de Salut, que no ha volgut pronunciar-se en aquest sentit a preguntes d’aquest diari.

Operativa preparada

Notícies relacionades

Els qui sí que estan esperançats en aquest avanç són els gremis d’hotels i de restauració de Barcelona. El primer, amb tot just una quarta part dels establiments oberts i mínima ocupació, recorda que molts creueristes que inicien ruta a la ciutat s’allotgen abans o després del viatge. La patronal dels restauradors veu insostenible mantenir el bloqueig econòmic.

Dues de les principals companyies de creuers del sector, amb seus a Europa i habituals al Port de Barcelona, MSC Cruceros i Costa Cruceros, han assegurat a EL PERIÓDICO que estan en situació de reprendre amb garanties sanitàries l’activitat a principis d’estiu, i en converses amb les autoritats locals i sanitàries. La primera, de fet, ja els comercialitzava a la seva web per al setembre, però podria començar al juny si hi ha autorització. Costa Cruceros, que preveu tornar a operar a Itàlia l’1 de maig, també té preparats itineraris des de Barcelona si hi ha llum verda per al juny.