Instal·lació al costat de la parròquia de Sant Pius X

Veïns del barri de Congrés protesten per la instal·lació d’un columbari

  • Residents en vivendes dels carrers de Can Ros i Pardo tenen a pocs metres del balcó els espais per a urnes de difunts

  • En vista de les queixes, l’ajuntament ha instat el rector a aturar la instal·lació per revisar si compleix la normativa

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Fa tot just dues setmanes, l’11 de març els veïns dels carrers de Can Ros i del carrer de Pardo, al barri de Congrés, a Sant Andreu, van topar amb una construcció no gaire gran però bastant cridanera en un espai a l’aire lliure que separa les vivendes de la paret de la parròquia de Sant Pius X: un columbari, per ara buit, amb 80 places per a d’altres tantes urnes amb cendres de difunts.

L’espai és una zona verda habitualment no transitada, que serveix perquè els immobles respirin, per dir-ho així. En la part més pròxima als edificis de Can Ros, una zona d’un metre correspon a aquestes comunitats. La resta és de la parròquia. El que denuncien els veïns és que els morts quedaran molt a prop de les seves cases. En alguns casos, a menys de 10 metres.

Cartells i pancartes

35 persones estan afectats per la instal·lació. Es tracta de veïns dels números 7 i 9 del carrer de Pardo i dels números 18, 20 i 22 del carrer de Can Ros. Han presentat denúncies i queixes davant l’arquebisbat i davant l’ajuntament, i esperen resposta. Remarquen que ningú els va avisar que es realitzaria l’obra, i temen que aquest primer columbari el segueixin d’altres: el pati dona per a noves instal·lacions. 

A part que preferirien no tenir difunts al jardí, tot i que no sigui seu, temen que el columbari atregui gent en un doble vessant. ¿Com fer l’aperitiu al balcó despreocupadament al costat de persones que ploren els seus familiars i amics?, es pregunta un veí. Però els inquieta més que el nou ús de l’espai acabi atraient amics del ‘botellon’ i el vandalisme. També destaquen que el columbari pot incomodar qui no professi la religió catòlica.

Per ara, a més de les denúncies enviades, els veïns han pres la mesura de col·locar pancartes a la façana que dona a l’exterior i de deixar papers contra el columbari al pati. Un d’ells també va ser diumenge a missa a llançar-ne alguns davant la porta de la parròquia de Sant Pius X.

El mossèn, molest

Notícies relacionades

Aquest diari va acudir a la parròquia per obtenir la versió del rector, que no es trobava a l’església. Sí que hi havia el vicari, que va facilitar el mòbil del sacerdot. El mossèn, que prefereix que no es publiqui el seu nom, fa quatre mesos i mig que té la plaça. La idea del columbari, explica, va ser seva. És, diu, una cosa habitual a Barcelona. Està considerablement enfadat per la reacció dels veïns: no entén que no anessin a veure’l abans de llançar papers, una cosa que considera «una fustigació». 

El districte de Sant Andreu diu ser coneixedor de les queixes dels veïns i informa que ha realitzat una inspecció i ha instat el rector a «aturar la instal·lació de l’espai fins que es pugui valorar l’aplicació de les normatives» en casos com aquest.